Τόγκο vs Μπαχρέιν: Μια απ’ τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές απάτες στα χρονικά

173
Το ποδόσφαιρο στην Αφρική ποτέ δεν ήταν και το πιο αξιόπιστο

Αντίθετα μάλλον έχουν συμβεί πράγματα και θαύματα εκεί. Πολλά σκοτεινά κεφάλαια. Ένα από αυτά ήταν και το εκτός έδρας φιλικό του Τόγκο με το Μπαχρέιν το 2010. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν εύκολα με 3-0. Μια νίκη που ήρθε τόσο άνετα και εύκολα που δημιούργησε υποψίες. Το Μπαχρέιν δεν είναι και η πιο δυνατή ομάδα. Ποιοτικά είναι μια πολύ κατώτερη ομάδα απ’ το Τόγκο το οποίο έχει και παραστάσεις σε παγκόσμιο κύπελλο.

Ο Τζόζεφ Χίκερσμπεγκερ τότε τεχνικός του Μπαχρέιν τόνισε πως το παιχνίδι ήταν πραγματικά περίεργο. «Οι παίκτες του Τόγκο δεν είχαν καν τη φυσική κατάσταση για να παίξουν 90 λεπτά». Μια δήλωσε που δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά. Μια αφρικανική ομάδα χωρίς φυσική κατάσταση; Αυτό και αν είναι πρωτόγνωρο. Όταν τα νέα του αγώνα έφθασαν στο Τόγκο, τότε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρα προέβη σε μια σοκαριστική ανακοίνωση. «Οι παίκτες που έλαβαν μέρος στο φιλικό αγώνα με το Μπαχρέιν δεν ήταν δικοί μας. Εμείς δεν στείλαμε καμιά ομάδα στο Μπαχρέιν».

Έτσι η FIFA προχώρησε άμεσα σε έρευνα για τον αγώνα

Δεν έγιναν γνωστά ποτέ τα ονόματα των παικτών που πήραν μέρος στον αγώνα, όμως το πόρισμα ήταν ξεκάθαρο. Πίσω απ’ όλη την απάτη ήταν ο Μπάνα Τσανίλε, πρώην τεχνικός της Εθνικής ομάδας του Τόγκο. Ο Τσανίλε είχε και παρελθόν με τις απάτες. Παλαιότερα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός έτους απ’ το ποδόσφαιρο καθώς είχε πάρει στους παίκτες του στην Αίγυπτο χωρίς άδεια απ’ την ομοσπονδία. Για το παιχνίδι με το Μπαχρέιν δέχθηκε τιμωρία αποκλεισμού τριών ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Ο ίδιος αργότερα προχώρησε σε απολογία στους πολίτες του Τόγκο. Ο Τσανίλε τόνισε πως η κίνηση αυτή ήταν μια αντίδραση. Πήρε νεαρούς που δεν είχαν ευκαιρίες στις ομάδες του και ήθελε να στείλει το μήνυμα πως αν δεν αλλάξει αυτό στο μέλλον η ομάδα θα πέσει σε αυτό το επίπεδο. Κανείς δεν έμαθε όμως αν ο τραπεζικός του λογαριασμός άλλαξε και πόσο.