Φώτης Κανδύλης: «Στόχος μου η κατάκτηση ενός τίτλου με τον Απόλλωνα»

331
Ο Φώτης Κανδύλης ή αλλιώς γνωστός στον eSports κόσμο ως FOTKAN22-FOTIS, ασχολείται με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (eSports) και κυρίως με το FIFA, ενώ αγωνίζεται και στο ελληνοκυπριακό πρωτάθλημα FIFA του VGL. «Ντύθηκε» στα χρώματα των FIFA Hellas και Πανδραμαϊκού και τη δεδομένη στιγμή αγωνίζεται στον Απόλλωνα Λεμεσού.
Με τη FIFA Hellas κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλήματος. Μέσω αυτής της αποκλειστικής συνέντευξης του Goleador.org, ο Φώτης Κανδύλης μας αποκαλύπτεται για την καριέρα του στα eSports και για την παρουσία του στους κυανόλευκους της Λεμεσού, ταξιδεύοντας μας στον κόσμο του ηλεκτρονικού αθλητισμού. Συγχρόνως, δίνει μήνυμα στους φίλους του Απόλλωνα.

Καλησπέρα Φώτη! Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τα eSports και συγκεκριμένα με το FIFA;

«Καλησπέρα! Αρχικά παίζω FIFA από αρκετά μικρός. Το πρώτο μου FIFA ήταν του 2010 κι ακόμα θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένος ήμουν με το παιχνίδι! Online πρωτοξεκίνησα να παίζω στο FIFA17, ενώ με το mode του Pro Clubs 11v11 άρχισα να ασχολούμαι στο FIFA19, σαν χόμπι στην αρχή, παίζοντας με φίλους. Σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στο κομμάτι αυτό και αποφάσισα να εισέλθω στον χώρο του ηλεκτρονικού αθλητισμού, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα VGL, με την ομάδα της FIFA Hellas τη σεζόν 2019-2020».

Πες μας λίγα λόγια για το κανάλι σου στο YouTube. Πώς και γιατί επέλεξες να το δημιουργήσεις;

«Το κανάλι μου στο YouTube (Fotkan 22) το δημιούργησα το καλοκαίρι του 2017 και ο μόνος λόγος που το έκανα τότε ήταν για να ανεβάσω ένα στιγμιότυπο από έναν αγώνα στο FIFA που μου είχε φανεί εντυπωσιακό! Ξεκίνησα όμως γρήγορα τα livestreams κυρίως από FIFA και στη συνέχεια Fortnite, λόγω της απήχησης του παιχνιδιού. Κατάφερα να ξεπεράσω τους 1000 συνδρομητές, όμως λόγω Πανελληνίων παραμέλησα το κανάλι μου και τώρα πλέον ανεβάζω πολύ λίγα βίντεο. Δε θα έλεγα ότι ήμουν ακριβώς YouTuber, γιατί ένας YouTuber ξοδεύει πολύ χρόνο για τα βίντεό του. Ήμουν πιο πολύ streamer».

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις τα eSports με τις σπουδές σου;

«Πιστεύω πως είναι αρκετά εύκολο να συνδυάσεις σπουδές ή σχολείο με τα eSports, αφού οι προπονήσεις και οι αγώνες γίνονται το βράδυ, επομένως δεν σε εμποδίζουν από το να παρακολουθείς τα μαθήματα ή να διαβάζεις. Εγώ σπουδάζω στο Πάντειο, στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και τη χρονιά που μας πέρασε είχα σημαντικό πόστο στην ομάδα, δούλευα και τελείωσα το πρώτο έτος με καλούς βαθμούς. Με την κατάλληλη οργάνωση, όλα γίνονται».

Μίλησε μας για την πορεία σου στη FIFA Hellas. Πώς τη σκιαγραφείς και ποια ήταν η μεγαλύτερη σου επιτυχία σε αυτήν;

«Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή, καθώς μου δίνει ελευθερία να μιλήσω γενικά για τις εμπειρίες μου στην ομάδα της FIFA Hellas. Ήθελα από την πρώτη μου σεζόν στα eSports να μπω σε μία ανταγωνιστική ομάδα, δίπλα σε καλούς παίκτες για να αποκτήσω εμπειρία και γνώσεις, μιας και ήμουν καινούριος σε όλο αυτό. Η πρώτη σεζόν του FIFA20 δεν ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα και πολύ σύντομα ανέλαβα χρέη προπονητή μαζί με τον συμπαίκτη μου Στράτο Κουρζή και ανεβάσαμε την ομάδα από την 12η στην 6η θέση στο τέλος της σεζόν.

Τη σεζόν που ακολούθησε, η ομάδα έκανε σπουδαίες μεταγραφές και εγώ άλλαξα πόστο, αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά το τμήμα μάρκετινγκ, ενώ παρέμεινα βοηθός μάνατζερ. Η ενασχόλησή μου με το YouTube και οι γνώσεις μου διευκόλυναν το έργο μου ως Social Media Manager και Graphic Designer εκείνη τη σεζόν. Η εμπειρία αυτή και βέβαια η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα μου μείνουν αξέχαστες. Νομίζω ότι παρά και τη γεμάτη ένταση 3η σεζόν που έμεινα στη FIFA Hellas, η σημαντικότερη επιτυχία μου στην ομάδα ήταν εκείνο το πρωτάθλημα, στο οποίο βοήθησα λίγο αγωνιστικά, όμως ξόδεψα πολλές ώρες συνολικά για να είναι όλα στην εντέλεια ώστε να επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας».

Πώς κατέληξες στην ομάδα του Απόλλωνα Λεμεσού;

«Φεύγοντας από τη FIFA Hellas, συμφώνησα με τον πρόεδρο του Πανδραμαϊκού eSports κ. Εμερζίδη να παίξω εκεί για την πρώτη σεζόν του FIFA21 και τέταρτη του VGL. Τελικά, στη μέση της σεζόν πήρα μεταγραφή στον μεγάλο σύλλογο του Απόλλωνα Λεμεσού, όπου και αγωνίζομαι επί του παρόντος».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τη λεμεσιανή ομάδα;

«Κοίταξε, όταν είσαι σε μία ομάδα με το όνομα του Απόλλωνα Λεμεσού, πάντα οι στόχοι πρέπει να ταυτίζονται με τους στόχους του συλλόγου. Επομένως, στόχος μου είναι η κατάκτηση ενός τίτλου. Ο Απόλλωνας έχει κατακτήσει 2 φορές το Κύπελλο VGL οπότε μιας και η σεζόν κύλησε με δυσκολίες, στοχεύουμε εκεί για μια 3η κατάκτηση»!

Υπάρχουν κανονικά συμβόλαια στον χώρο του ηλεκτρονικού αθλητισμού; Επίσης, οι παίκτες αμείβονται; Εάν ναι, πού κυμαίνονται οι μισθοί;

«Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή, καθώς πράγματι υπάρχουν ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα πιο επαγγελματικό τμήμα eSports, μέσα σε αυτές είναι και ο Απόλλων Λεμεσού και ήταν και η FIFA Hellas, η οποία δε συνέχισε αυτή τη σεζόν. Πολλές ΠΑΕ επίσης δεσμεύουν τους παίκτες τους με επαγγελματικά συμβόλαια. Όμως υπάρχουν και ερασιτεχνικές ομάδες ή ομάδες eSports που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στους eSports παίκτες οικονομικό αντάλλαγμα.

Ένα συμβόλαιο στο χώρο του ηλεκτρονικού αθλητισμού περιλαμβάνει τη διάρκεια και τους όρους του συμβολαίου, καθώς και την αμοιβή, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 20€ έως και 200€ σε εξαιρετικές περιπτώσεις τη σεζόν, δηλαδή το δίμηνο. Πάντως αν μια ομάδα δεν προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο, η διοργανώτρια αρχή, ήτοι το VGL, προστατεύει τον παίκτη, προσφέροντας του εικονικό συμβόλαιο στα πλαίσια του πραγματικού».

Πιστεύεις ότι στο εγγύς μέλλον τα eSports θα πάρουν περισσότερη προβολή σε Ελλάδα και Κύπρο;

«Η αλήθεια είναι πως τα eSports σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο συγκριτικά με το εξωτερικό, όμως τα βήματα που έχουν γίνει τα 2 τελευταία χρόνια είναι πραγματικά τεράστια και η υπάρχουσα κατάσταση δίνει σε όλους εμάς τους αθλητές του ηλεκτρονικού αθλητισμού τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε, να γινόμαστε ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί και να απολαμβάνουμε όσα μας προσφέρουν οι ομάδες και το ίδιο το πρωτάθλημα. Εγώ θα αναφερθώ βασικά στο FIFA και στο Pro Clubs 11v11 και θα πω ότι μόνο εξέλιξη μπορεί να έχει αυτός ο χώρος. Μάλιστα πέρυσι το VGL έκανε συνεργασία με τη Novasports, οπότε είναι σίγουρο ότι μιλάμε για ένα αντικείμενο με μεγάλη απήχηση».

Ο Απόλλων εντάσσεται μέσα στις μεγαλύτερες και λαοφιλέστερες ομάδες της Κύπρου. Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους φίλους του Απόλλωνα;

«Φυσικά γνωρίζω το μέγεθος του συλλόγου καθώς και την ιστορία του. Παρακολουθώ κυπριακό πρωτάθλημα. Οι αγαπημένοι μου ποδοσφαιριστές από την ομάδα του Απόλλωνα είναι ο Nicolas Diguiny και ο Γιάννης Γιαννιώτας. Το μόνο που θέλω να πω στους φίλους του Απόλλωνα αλλά και των υπόλοιπων ομάδων είναι να στηρίζουν όλα τα τμήματα των ομάδων τους, μαζί και αυτό των
eSports, αφού ο σύλλογος επενδύει λεφτά σε αυτά. Αυτό δίνει και σε εμάς μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε και ενισχύει τον χώρο του ηλεκτρονικού αθλητισμού».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο σε σχέση με τα eSports;

«Η αλήθεια είναι ότι το πρωτάθλημα που πήραμε με τη FIFA Hellas ικανοποιεί τις φιλοδοξίες μου. Βέβαια, οι διακρίσεις είτε ατομικές είτε συλλογικές είναι πάντα πολύ σημαντικές. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι οι αποφάσεις μου με έχουν βοηθήσει να φτάσω εδώ που έφτασα και κρίνω την πορεία μου στα eSports ως επιτυχημένη. Έχω παρόλα αυτά 2 όνειρα. Θέλω τα eSports κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν να αντικαταστήσουν μια κανονική δουλειά. Το δεύτερο είναι να κατακτήσω έναν τίτλο ως προπονητής μιας ομάδας. Μεγάλη πρόκληση, αλλά όχι ανυπέρβλητη»!

Ευχαριστούμε τον Φώτη που μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία!