Ανδρέας Κυθραιώτης: «Να δημιουργήσουμε τη δική μας αυτοκρατορία»

569
Ο προπονητής του τμήματος υδατοσφαίρισης του ΑΠΟΕΛ, Ανδρέας Κυθραιώτης, αποκαλύπτεται στο Goleador.org. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στους στόχους των γαλαζοκιτρίνων, στο μυστικό της επιτυχίας τους τα τελευταία χρόνια, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα, τόσο προ κορωνοϊού, όσο και μετά την εμφάνισή του.

Μετά από το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι, καθώς και οι στόχοι της ομάδας σου; Θεωρείς ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να κτίσει μία αυτοκρατορία στο άθλημα της υδατοσφαίρισης;

«Οι προσωπικοί μου στόχοι ταυτίζονται με τους στόχους του Υδατοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ. Στόχος μας ήταν με σωστή δουλειά και σωστό πλάνο να οδηγήσουμε το τμήμα στην κορυφή του Κυπριακού πόλο σε όλες τις κατηγορίες. Πρόπερσι καταφέραμε να κατακτήσουμε το νταμπλ στην κατηγορία Ανδρών. Πέρσι, οι συγκυρίες μας έφεραν να προλαβαίνουμε να κατακτάμε μαθηματικά το νταμπλ στους Άνδρες και στους Κ13, ενώ δυστυχώς η διακοπή επ’ αόριστον των πρωταθλημάτων από την Ομοσπονδία (1 αγωνιστική πριν το τέλος), μας στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Για την ιστορία, η διακοπή μας βρήκε πρώτους σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες (Κ14, Κ16, Κ18). Ελπίζω ό,τι δεν καταφέραμε πέρσι, να το ολοκληρώσουμε τη φετινή χρονιά και με αυτό τον τρόπο να διευρύνουμε το σερί των επιτυχιών και να δημιουργήσουμε τη δική μας αυτοκρατορία στον χώρο». 

Πιστεύεις πως η υδατοσφαίριση μπορεί να γίνει πιο επαγγελματική και ισχυρή στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον; Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

«Το να έχεις ως στόχο καθε χρόνο να αναβαθμίζεις το άθλημα το οποίο υπηρετείς και αγαπάς είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, ο όρος “επαγγελματική” ειναι πολύ βαρύς και πιστεύω δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον. Ναι μεν ως ΑΠΟΕΛ, πιστεύω ότι δουλεύουμε σε ένα επαγγελματικό επίπεδο στους τομείς ανάπτυξης νεαρών αθλητών και στην όλη διαχείριση και λειτουργία του υπολοίπου τμήματος, αλλά δεν είναι αυτό αρκετό για να γίνει η Υδατοσφαίριση επαγγελματική και ισχυρή στην Κύπρο. Το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει εμφανής απουσία υποδομών (υπάρχουν μόλις 4 κολυμβητήρια Ολυμπιακών διαστάσεων Παγκυπρίως), είναι ο κυρίως παράγοντας που κρατά το άθλημά μας πίσω. 

Η μηδαμινή προβολή που έχει το άθλημά μας στα ΜΜΕ, το κάνουν λιγότερο δημοφιλές προς το κοινό, αλλά και προς τους χορηγούς, οι οποίοι για να επενδύσουν ζητάνε την ανάλογη προβολή. Η απουσία χορηγών, αλλά και ικανοποιητικών χορηγιών απο το κράτος, δυσκολεύει και την Ομοσπονδία στις διοργανώσεις της, αλλά και στον καταρτισμό Εθνικής Ομάδας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η τελευταία φορά που συστάθηκε Εθνική Ανδρών και έλαβε μέρος σε επίσημη διοργάνωση, ήταν στο μακρινό 2008… Έκτοτε περιοριστήκαμε σε κάποιες αποστολές ανά 1-2 χρόνια για την Εθνική Εφήβων. 

Το πιο πάνω ήταν και η αιτία που δεκάδες ταλαντούχοι υδατοσφαιριστές σταματούσαν το πόλο λόγω έλλειψης κινήτρων μετά την ηλικία των 18. Μιάς και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το κίνητρο της Εθνικής Ομάδας είναι ίσως το πιο σημαντικό. Παρόλα αυτά, ως ΑΠΟΕΛ οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για το πόλο στην Κύπρο. Γι’ αυτό και πέρσι με ένα σημαντικό οικονομικό κόστος για το τμήμα, δηλώσαμε συμμετοχή στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακής ομάδας πόλο. Δεν το κάναμε για να διακριθούμε… Ξέρουμε ποιοι είμαστε… Το κάναμε για να χαράξουμε τον δρόμο της βελτίωσης της εικόνας της κυπριακής υδατοσφαίρισης, να δώσουμε κίνητρα στους ερασιτέχνες αθλητές μας, να δούμε το επίπεδο μας σε σχέση με επαγγελματικές ομάδες και να εμπλουτίσουμε τις γνωριμίες μας στον χώρο για μελλοντικές συνεργασίες. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η διοργάνωση του “Λευκωσία Διεθνές Τουρνουά” τα τελευταία 3 χρόνια με δικά μας έξοδα. Με σωστούς χειρισμούς μπορούμε να ανεβάσουμε την υδατοσφαίριση εκεί που πρέπει». 

Είναι γνωστό πως το πόλο είναι ένα άθλημα με μηδαμινή ή και καθόλου προβολή από τα ΜΜΕ στο νησί μας, ενώ επιπρόσθετα δε βρίσκεται στις προτιμήσεις της πλειοψηφίας του κυπριακού κοινού. Υπάρχει δυνατότητα αυτό να αλλάξει και πώς; Δηλαδή το να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή για το άθλημα και να έλθει συγχρόνως ο Κύπριος πιο κοντά σε αυτό.

«Δυστυχώς αυτό είναι μια πικρή αλήθεια. Στην Κύπρο, πέραν του ποδοσφαίρου δεν υπάρχει άλλο άθλημα που τυγχάνει της ανάλογης προβολής στα ΜΜΕ… Το γεγονός όμως ότι τα τελευταία χρόνια, βλέποντας τις ακαδημίες του τμήματος μας βλέπουμε μια κατακόρυφη άνοδο στον αριθμό των παιδιών που έρχονται κοντά στο άθλημα, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το ενδιαφέρον θα αρχίσει να μεταφέρεται και στο άθλημα μας. Αυτό ίσως να προσελκύσει περισσότερη προβολή και από τα ΜΜΕ. Είναι κρίμα στη νήσο Κύπρο, να μη φέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους στα κολυμβητήρια για να μάθουν κολύμπι…  Αν πάρουν την απόφαση και το κάνουν, είμαι βέβαιος ότι το πόλο θα τους κερδίσει. Βήμα προς τα εμπρός είναι και η ένταξη του πόλο στα αθλητικά σχολεία. Αυτό υποδηλώνει την αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος. Προς ενημέρωσή σας, η είσοδος σε όλους τους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος είναι δωρεάν. Είναι μια καλή ευκαιρία ο κόσμος να γνωρίσει μέσα από τους αγώνες το άθλημά μας». 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πόλο, όπως επίσης και το επίπεδο των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, αλλά και ευρύτερα όλων των κυπριακών ομάδων;

«Το κυπριακό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια είναι δύο ταχυτήτων. Στις 2-3 ομάδες  που διεκδικούν το πρωτάθλημα και στις υπόλοιπες. Άποψή μου, συγκρίνοντας με τους αγώνες της Ευρώπης, αλλά και των διεθνών διοργανώσεων που φιλοξενήσαμε στην Κύπρο, είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ ξεπέρασε τις ερασιτεχνικού επιπέδου ομάδες και έφτασε σε επίπεδο τις ομάδες που λειτουργούν ημιερασιτεχνικά, όσον αφορά πάντα τα εισοδήματα που έχουν οι αθλητές από το πόλο. Κερδίσαμε ομάδες όπως την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας, τη δευτεραθλήτρια Ισραήλ, αλλά και ομάδες Α2 κατηγορίας από χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία, η Ουγγαρία, μεγαθήρια του παγκόσμιου πόλο, ενώ σταθήκαμε αξιοπρεπέστατα απέναντι σε ομάδες όπως η Παρτιζάν Σερβίας, η γαλλική Μονπελιέ και η ιταλική Ορτίτζια, με μπάτζετ που θα ζήλευαν κάποιες ομάδες 1ης κατηγορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου. Όπως πρωτοείπα, στον ΑΠΟΕΛ προσπαθούμε να δουλεύουμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται στα θέματα υποδομών. Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τους αυριανούς πρωταθλητές και όχι να τους ψωνίζουμε και αυτό θέλει σωστό πλάνο και υπομονή. Σημαντική επιτυχία για τις υποδομές μας ήταν η 3η θέση σε διεθνές τουρνουά στην Ελλάδα μεταξύ 45 ομάδων για την ομάδα Κ13. Αυτή ήταν μια τεράστια ανταμοιβή στους κόπους των προπονητών, αθλητών και γονιών». 

Είσαι στους γαλαζοκίτρινους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του τμήματος υδατοσφαίρισης, δηλαδή εδώ και τουλάχιστον έξι έτη. Πώς φτάσατε στις απανωτές επιτυχίες, σε μόλις τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Το μυστικό της επιτυχίας πιστεύω ήταν η ταύτιση απόψεων με τη διοίκηση και ο καταρτισμός ενός 5ετούς πλάνου με στόχο τη δημιουργία ακαδημιών και την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην ανδρική κατηγορία. Ξεκινήσαμε με αθλητές που είχαν 3-7 χρονιά απραξίας που μας βοήθησαν να στήσουμε σταδιακά την ανδρική ομαδα, και καταλήξαμε 5 χρονιά μετά να κατακτούμε το πρώτο μας πρωτάθλημα, έχοντας βασικούς και παίκτες της ακαδημίας μας. Στην πορεία υπήρξαν και αποτυχίες και παρεκκλίσεις από το πλάνο, αλλά ήταν σημαντικό το γεγονός ότι όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές και διοίκηση, αναθεωρούσαμε καταστάσεις, ξεπερνούσαμε προβλήματα, διατηρώντας πάντα τον ίδιο στόχο, την κορυφή». 

Ποια αποτελούν τα προβλήματα της κυπριακής υδατοσφαίρισης με την εμφάνιση του κορωνοϊού;

«Δυστυχώς, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Κύπρο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τα διατάγματα της πανδημίας και όχι τόσο από τον ίδιο τον ιό. Ακυρώθηκαν πρωταθλήματα, ενώ τυγχάνουν αμφισβήτησης τα επόμενα πρωταθλήματα. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι αθλητές προπονήθηκαν περίπου τους μίσους και αυτό είναι τραγικό. Τα επόμενα 2 χρονιά θα είναι πιστεύω μεταβατικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα στην Κύπρο. Πιθανόν να χάθηκε τουλάχιστον μια γενιά αθλητών. Το επίπεδο θα χρειαστεί χρόνο να επανέλθει, οι προπονητές θα έχουν να διαχειριστούν αθλητές που υποχρεωτικά έμαθαν να κάθονται σπίτι τους και να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέραν του αθλήματός τους και για το άθλημά μας είναι ακόμη πιο δύσκολο, μιας και δεν μπορείς να κάνεις διαδικτυακή προπόνηση στην πισίνα. Ελπίζω όταν έλθει η στιγμή να επαναρχίσουμε, να είμαστε όλοι παρόντες, υγιείς και δυνατοί, οπλισμένοι με όρεξη για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις μέρες μας. Ελπίζω ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού να φανεί γενναιόδωρος και να ενισχύσει τις χορηγίες τα επόμενα χρόνια στο άθλημά μας, με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξή του. Πολλές φορές η κρίση φέρνει ευκαιρίες, γι’ αυτό και πιστεύω ότι όλος αυτός ο εγκλεισμός θα οδηγήσει όλο και περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό».

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Κυθραιώτη που μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.