Η εισβολή του Πρίγκηπα του Κουβέιτ στο γήπεδο που ακύρωσε διαιτητική απόφαση (vid)

182
Γυρνάμε το χρόνο πίσω στο 1982, όταν το Κουβέιτ έγραφε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη του συμμετοχή στην τελική φάση ήταν γεγονός. Η κλήρωση έφερε την χώρα σ’ ένα όμιλο φωτιά με Γαλλία, Αγγλία και Τσεχοσλοβακία. Σε τέτοιο όμιλο και αν είσαι το Κουβέιτ ξέρεις πως οι πιθανότητες για διάκριση είναι… ανύπαρκτες. Εκ των πραγμάτων η ισοπαλία με την Τσεχοσλοβακία ήταν το μόνο θετικό αποτέλεσμα και αυτό μάλιστα δεν το περίμεναν και πολλοί. Όμως το Κουβέιτ άφησε το στίγμα του στη διοργάνωση, και αυτό όχι με θετικό τρόπο. Όχι για κάποια βαριά ήττα, αλλά για την αντίδραση σ’ ένα τέρμα που δέχθηκε σ’ ένα ουσιαστικά τελειωμένο παιχνίδι.

Το Κουβέιτ αγωνιζόταν κόντρα στην Γαλλία. Εκεί έμελλε να υπάρξει και η πιο αμφισβητούμενη φάση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα το παιχνίδι ήταν στο 3-1 μέχρι το 81′. Καθόλου τυχαίο αν υπολογίσουμε την δυναμικότητα των δυο χωρών. Σε εκείνο το λεπτό ο Ζιρές πέτυχε το 4-1. Όμως το τέρμα ήρθε χωρίς καμιά αντίδραση απ’ τους αμυντικούς. Ουσιαστικά είχαν σταματήσει και περίμεναν. Αυτό βέβαια προέκυψε γιατί θεώρησαν πως ο Ρώσος διαιτητής Μίροσλαβ Στούπαρ είχε σφυρίξει. Αυτό βέβαια δεν έγινε ποτέ, καθώς το σφύριγμα ήρθε απ’ την κερκίδα.

Μόλις οι ποδοσφαιριστές του Κουβέιτ αντιλήφθηκαν πως το τέρμα μέτρησε, ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες. Δεν πίστευαν πως όντως το τέρμα μέτρησε (που φυσικά και έπρεπε να μετρήσει, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι), ενώ δεν έμειναν μόνο εκεί. Οι ποδοσφαιριστές του Κουβέιτ αρνήθηκαν να ξεκινήσει και πάλι ο αγώνας! Ο δε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κουβέιτ (Πρίγκηπας Φαχίντ), έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν!!! Ήταν ένα ματς-παρωδία.

Ο Πρίγκηπας Φαχίντ λοιπόν, αφού κατέβηκε στο γήπεδο, πίεσε τον διαιτητή (με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο) και τον έπεισε να αλλάξει την απόφαση του!!! Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια και αφού αντάλλαξαν «γαλλικά» και όχι μόνο, ηρέμησαν κάπως και αποδέχθηκαν όλοι πως το παιχνίδι πρέπει να συνεχιστεί. Το παιχνίδι άρχισε και πάλι μετά από αρκετή ώρα, με το σκορ στο 3-1. Τελικά οι Γάλλοι μέχρι το φινάλε πέτυχαν ακόμη ένα τέρμα (το λες και Θεία Δίκη) και έτσι το παιχνίδι έληξε στο 4-1.

Η FIFA δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει σε αυτά που έλαβαν χώρα εκείνη τη μέρα. Ο Πρίγκηπας Φαχίντ, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κουβέιτ δέχθηκε ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο (βέβαια για τον ίδιο το ποσό δεν ήταν και κάτι σημαντικό) και ο Ρώσος διαιτητής Μίροσλαβ Στούπαρ δεν σφύριξε ποτέ ξανά σε διεθνές παιχνίδι! Βέβαια και οι δυο, μαζί με τους ποδοσφαιριστές του Κουβέιτ, κατάφεραν να περάσουν στην ιστορία και όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.