Γιόρντι Κρόιφ: Το παιδί – σύμβολο της Βαρκελώνης

618

Υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν την τύχη ή ατυχία να γεννηθούν με βαρύ επίθετο. Στο ποδόσφαιρο ειδικά το βαρύ επίθετο μετρά και οι απαιτήσεις τεράστιες. Τέτοιο επίθετο κουβαλά ο Κάσπερ Σμάιχελ, o Σον Ράιτ Φίλλιπς, ο Ντιέγο Φορλάν, ο Πάολο Μαλντίνι και αρκετοί άλλοι. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που ξεχωρίζει.

Και δεν ξεχώρισε για την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, η οποία ήταν καλή, αλλά γιατί έγινε σύμβολο μια ομάδας, μια πόλης, μια επικράτειας. Ο λόγος φυσικά για τον Γιόρντι Κρόιφ, γιος του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ. Του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Γιόχαν ήταν ένας πραγματικός θρύλος. Έκανε τα πάντα και μετέφερε το ποδόσφαιρο σε μια άλλη εποχή. Όμως πως ο Γιόρντι κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Η αλήθεια είναι πως ο Γιόρντι χρωστά τα πάντα στον πατέρα του.

Image result for ζόρντι κροιφ γιοχαν κροιφ

Ένα el clasico διαφορετικό

Ήταν Φεβρουάριος του 1974, όταν η Μπαρτσελόνα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσει την Ρεάλ. Ένα el clasico διαφορετικό. Στην Ισπανία τότε υπήρχε η δικτατορία του Φράνκο. Σαφώς και οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνας υπέφεραν (και όχι μόνο αυτοί). Απαγόρευση της γλώσσας τους, όλα τα καταλανικά στοιχεία ήταν παράνομα ακόμη και η Μπαρτσελόνα είχε αλλάξει όνομα από Futbol Club Barcelona σε Club de Fútbol Barcelona, ενώ παράλληλα έβγαλε και τη σημαία της Καταλονίας από το έμβλημα.

Στις αρχές του εμφυλίου, τα στρατεύματα του Φράνκο εκτέλεσαν τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Σουνιόλ, ο οποίος ήταν μέλος του αυτόνομου καταλανικού συμβουλίου. Στη δεκαετία του 1950 ο Φράνκο είχε μετατρέψει το γήπεδο της Μπαρτσελόνα το περιβόητο «Λας Κορτς» σε αποθήκη αρμάτων μάχης. Όλα αυτά όμως πως σχετίζονται με τον Γιόρντι;

Μια γέννα… λίγο πρόωρη

Το 1973 η Μπαρτσελόνα προχώρησε στην καλύτερη της ίσως μεταγραφή στην ιστορία της. Ο Γιόχαν Κρόιφ έβαλε τα χρώματα της Μπάρτσας. Μάλιστα εκεί έκανε τα πάντα. Άλλαξε το επίπεδο της ομάδας. Την ίδια χρονιά η γυναίκα του Γιόχαν Κρόιφ είχε μείνει έγκυος. Το παιδί θα γεννιόταν το Φεβράρη του 1974 και μάλιστα η ατυχία ήταν πως η γέννα ήταν την μέρα του ντέρμπι με την Ρεάλ. Κάτι έπρεπε να γίνει.

Η Μπάρτσα χωρίς τον Κρόιφ δεν θα τα κατάφερνε. Αυτό όλοι το γνώριζαν. Έτσι ο Κρόιφ λίγες μέρες πριν πήγε στην Ολλανδία μαζί με τη γυναίκα του, ώστε να γεννήσει. Η γέννα ήρθε λίγες μέρες πριν με καισαρική και έτσι ο Κρόιφ έβαλε το νεογέννητο στο τρένο και μαζί με τη γυναίκα του πήγαν στην Μαδρίτη.

Το όνομα

Ο Γιόχαν για να δείξει την αγάπη του στην Μπάρτσα και την Καταλονία, αποφάσισε να ονομάσει το νεογέννητο Γιόρντι από τον πολιούχο άγιο της περιοχής. Αυτή του η κίνηση σαφώς και δεν άρεσε στον Φράνκο. Πάντως ο ίδιος ενημέρωσε τον Γιόχαν πως ο νεαρός δεν θα έπαιρνε το όνομα Γιόρντι αλλά Χόρχε (που είναι το αντίστοιχο στα Ισπανικά). Μάλιστα αν δεν γινόταν αυτό τότε ο Γιόχαν Κρόιφ κινδύνευε ακόμη και με φυλάκιση.

Όμως ο Γιόχαν δεν το δέχτηκε. Η αγάπη του για την Καταλονία, την Μπαρτσελόνα και τον κόσμο ήταν μεγάλη. Δεν δέχτηκε την απαίτηση του Φράνκο. Και στο παιχνίδι κόντρα στην Ρεάλ, έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Οδήγησε την Μπάρτσα στην μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της σε el clasico. Το τελικός 0-5 τα έλεγε όλα. Ο νεαρός Γιόρντι Κρόιφ είχε ήδη γίνει το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Το όνομα του ήταν αρκετό. Η ιστορία του ακουμπούσε όλους τους φίλους της Μπάρτσας.

Image result for ζόρντι κροιφ

Σύμβολο χωρίς να το ξέρει

Ο Γιόρντι Κρόιφ είχε γίνει σύμβολο κατά του Φράνκο. Η καταπίεση του λαού της Καταλονίας μάλιστα τελείωσε λίγους μήνες μετά. Ο Φράνκο πέθανε τον Νοέμβριο του 1975 και ένα μεγάλο βάρος έφυγε από τις πλάτες των Καταλανών (σαφώς και δεν άλλαξαν τα πάντα εν μια νυκτί).

Υπάρχει η φήμη πως το όλο συμβάν ήταν και η μοναδική φορά που δεν εισακούστηκε εντολή του ίδιου του Φράνκο. Ο Γιορντι ήταν το γούρι της Μπαρτσελόνας. Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία για τον πιο πάνω λόγο παρά το γεγονός πως ο ίδιος φόρεσε της φανέλα της Μπάρτσας. Ο Γιόρντι παρά το βαρύ του επίθετο έμεινε στην ιστορία ως κάτι ξεχωριστό. Ήταν είναι και θα είναι ένας θρύλος για την Μπάρτσελονα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του Goleador στο Facebook