Όταν τα Mcdonald’s έφθασαν στο χείλος του γκρεμού ένεκα των Ολυμπιακών Αγώνων!

189
Όταν το μάρκετινγκ πάει εντελώς… λάθος

Κατά καιρούς οι παγκόσμιες εταιρείες προχωρούν σε πρωτοπόρες ιδέες για να ελκύσουν πελάτες. Είναι οι διάφορες στρατηγικές μάρκετινγκ, οι οποίες στοχεύουν στην μακροπρόθεσμη αύξηση της πελατείας και φυσικά την ενδυνάμωση του brand name. Κάτι τέτοιο επιχείρησαν να πράξουν τα Mcdonald’s εκμεταλλευόμενα του Ολυμπιακούς αγώνες του 1984. Πως όμως μια εξαιρετική ιδέα προώθησης μπορεί να επιφέρει τεράστιες ζημιές σε μια εταιρεία; Πως μια λεπτομέρεια αλλάζει εντελώς τα δεδομένα;

Η καμπάνια έφερε το όνομα «If the U.S. wins, you win!»

Ουσιαστικά οι πελάτες έπαιρναν κάρτες τις οποίες έπρεπε να ξύσουν, και εκεί αναγραφόταν ένα άθλημα. Αν στο άθλημα αυτό η Αμερική κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο τότε ο πελάτης θα κέρδιζε ένα Big Mac, αν η Αμερική κέρδιζε το ασημένιο τότε θα κέρδιζε πατάτες τηγανιτές και αν η Αμερικάνοι κέρδιζαν χάλκινο μετάλλιο τότε ο πελάτες έπαιρνε δώρο μια Coca Cola.

Ο υπολογισμός των Mcdonald’s ήταν πολύ απλός. Το 1976 η Αμερική είχε κερδίσει 94 μετάλλια εκ των οποίων τα 34 ήταν χρυσά. Τότε είχαν ολοκληρώσει την Ολυμπιάδα στην 3η θέση της κατάταξης των μεταλλίων. Η Δυτική Γερμανία είχε 90 μετάλλια εκ των οποίων 40 ήταν χρυσά και η Σοβιετική Ένωση είχε 125 μετάλλια εκ των οποίων 49 χρυσά. Στην επόμενη Ολυμπιάδα το 1980 που έλαβαν χώρα στην Σοβιετική Ένωση, η Αμερική δεν έλαβε μέρος όπως και άλλες 63 χώρες ως αποτέλεσμα της εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Έτσι σε εκείνη την Ολυμπιάδα η Σοβιετική Ένωση επικράτησε στο χορό των μεταλλίων με 195 μετάλλια και η Δυτική Γερμανία με 126. Έτσι με απλά μαθηματικά τα Mcdonald’s περίμεναν λιγότερα από 100 μετάλλια εκ των οποίων ούτε καν τα 50 θα ήταν χρυσά.

Όμως όταν ο διάβολος σπάσει το ποδάρι τα πάντα γυρνούν ανάποδα

Η ΕΣΣΔ και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ μποϊκόταραν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, όμως ήταν φανερό πως επρόκειτο για απάντηση στο μποϊκοτάζ των Αμερικανών το 1980. Κάπως έτσι λοιπόν η Αμερική από εκεί που δεν το περίμενε κανείς κέρδισε 174 μετάλλια. Από αυτά τα 83 ήταν χρυσά. Κάπως έτσι τα Mcdonald’s αναγκάστηκαν να δώσουν μια τεράστια ποσότητα φαγητού δωρεάν. Ο υπολογισμός τους έπεσε τόσο έξω που έδωσαν υπερδιπλάσιο αριθμό Big Mac σε σχέση με τον αριθμό που περίμεναν.

Αυτό λοιπόν ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα για το πως το μάρκετινγκ μπορεί να λειτουργήσει άψογα στον αθλητισμό, όμως χρειάζεται προσοχή. Οι υπάλληλοι του Mcdonald’s δεν υπολόγισαν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα παγκόσμια γεγονότα. Έτσι ο αθλητισμός δεν είναι ένας ιερός χώρος. Τα πολιτικά συμφέροντα υπάρχουν και εκεί (Ω ναι!) και αυτό είναι μόλις ένα παράδειγμα. Σύντομα θα επανέλθουμε επί του θέματος των πολιτικών συμφερόντων, όμως για την ώρα ας μείνουμε σε αυτή την ιστορία που παραλίγο να κλείσει μια απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Previous articleFerenc Puskas: The Galloping Major and the World Cup 1954
Next article21/03: Στον αθλητισμό σαν σήμερα
Ο ωραίος και παράλληλα το μυαλό της παρέας. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Ντρίμπλα μιας παλιάς εποχής. Ο φοβερός τυπάρας ο οποίος ξεθάβει απίστευτες ιστορίες για τον αθλητισμό απ’ τα χρονοντούλαπα της ιστορίας και τις παρουσιάζει λες και τις έχει ζήσει από πρώτο χέρι. Χώνει ακατάπαυστα και χωρίς να κομπλάρει και είναι της φιλοσοφίας μην κάνεις κάτι σήμερα που μπορείς να το κάνεις αύριο.