Shell – Morro da Mineira Project: Το μοναδικό στάδιο ποδοσφαίρου στον κόσμο που λειτουργεί με κινητική ενέργεια ποδοσφαιριστών

170
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει βαλίτσες για το μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα ενός μικρού γηπέδου μέσα στις φτωχικές φαβέλες της Βραζιλίας.

Σαφώς διαβάζοντας κανείς τον τίτλο και τον πρόλογο για το ταξίδι μας σε αυτό το γήπεδο, και βλέποντας παράλληλα τις πρώτες εικόνες από το μικρό γηπεδάκι μέσα στις φτωχικές φαβέλες, μοιάζει κάπως οξύμωρο να μιλάμε για τεχνολογικό θαύμα για το εν λόγω γηπεδάκι. Κι όμως! Πρόκειται για μια παράξενη και μοναδική συνεργασία ανάμεσα στον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου Πελέ και την εταιρεία Shell Oilhave, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για κατασκευάσουν το πρώτο κοινοτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο, στο οποίο ο φωτισμός των προβολέων παίρνει ενέργεια από την κίνηση των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο! Όλα αυτά ακριβώς στην καρδιά μιας παραγκούπολης ή αλλιώς φαβέλας του Ρίο ντε Τζανέιρο, και πιο συγκεκριμένα την κοινότητα Morro da Mineira. Καλά διάβασες! Το γήπεδο αυτό έχει ενσωματώσει μια μοναδική τεχνολογία που εκμεταλλεύεται την κίνηση των ποδοσφαιριστών μετατρέποντάς την σε ηλεκτρικό ρεύμα, αρκετό για να φωτιστούν οι προβολείς του!

Η καινοτόμος αθλητική εγκατάσταση αποτελεί μέρος του έργου «Make The Future» της Shell, το οποίο υποστηρίζει ιδέες που «προέρχονται από οπουδήποτε». Το τοπικό γήπεδο ανακαινίστηκε από τη Shell χρησιμοποιώντας 200 υψηλής τεχνολογίας, υπόγεια πλακάκια που συλλαμβάνουν την κινητική ενέργεια των παικτών, η οποία στη συνέχεια συνδυάζεται με ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα φώτα του γηπέδου, και να παρέχει έναν ασφαλή και έντονα φωτισμένο χώρο μέσα στην κοινότητα.

Το πρότζεκτ του Morro da Mineira είναι μέρος του προγράμματος της Shell, το οποίο στοχεύει να εμπνεύσει τους νέους και τους επιχειρηματίες να εξετάσουν και να εντάξουν την επιστήμη και τη μηχανική ως μια επιλογή σταδιοδρομίας. Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει επίσης τους νέους να εφαρμόσουν το μυαλό τους στην ανάπτυξη λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο André Araujo, πρόεδρος της Shell Brazil Country, δήλωσε για το έργο: «Μέχρι το 2050, ο κόσμος θα χρησιμοποιεί 75% περισσότερη ενέργεια από ό,τι τώρα. Η ικανοποίηση αυτής της επιπλέον ζήτησης θα απαιτήσει ένα σύνολο πηγών ενέργειας – και μια νέα γενιά επιστημόνων και μηχανικών με πάθος, ιδέες και την καινοτομία για την ανάπτυξή της. Το γήπεδο αυτό αποδεικνύει τη δύναμη της επιστήμης και ταυτόχρονα, οι επιχειρηματίες εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη δημιουργικών και καινοτόμων ενεργειακών λύσεων. Αξιοποιώντας το ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδόσφαιρο, στοχεύουμε να τραβήξουμε την προσοχή των νέων σε όλο τον κόσμο, ώστε να σκέφτονται διαφορετικά αναφορικά με την ενέργεια και την ευκαιρία ή επιλογή σταδιοδρομίας σε σπουδές της επιστήμης».

Κατά τα εγκαίνια του γηπέδου, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πέλε σχολίασε: «Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο πάθος της Βραζιλίας, και το άθλημα έχει εξελιχθεί τεχνολογικά με τρομακτικές καινοτομίες σε σύγκριση με την εποχή που έπαιζα εγώ. Αυτό το νέο βήμα, δείχνει εξαιρετικά πράγματα που πλέον είναι δυνατά, όταν η επιστήμη και ο αθλητισμός ενώνονται. Η κοινότητα Morro da Mineira θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτήν την αθλητική εγκατάσταση ως έναν ασφαλή τόπο συγκέντρωσης για ποδόσφαιρο, όλα χάρη στους προβολείς που τροφοδοτούνται από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές της κοινότητας».