Όταν Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας έδωσαν ραντεβού πολέμου στο Μάξιμιρ

230
Το Μάξιμιρ, η ποδοσφαιρική έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι ένα… αιματοβαμμένο γήπεδο, το οποίο συνδέεται με φοβερά γεγονότα που σχετίζονται κατά τη διάρκεια του πολέμου, προτού διαλυθεί οριστικά η Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, ο χρόνος γυρνά πίσω στις 13 Μαΐου 1990.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, στο Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ, θα διεξαγόταν το «ματς της δεκαετίας», ανάμεσα στην κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρού Αστέρα Σερβίας! Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο αυτής της αναμέτρησης, η Γιουγκοσλαβία βάδιζε προς οριστική διάλυση, και οι εθνικιστικές «κορώνες» ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στην εν λόγω αναμέτρηση στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περισσότεροι από 3000 Σέρβοι, υπό την καθοδήγηση του διαβόητου παραστρατιωτικού Αρκάν, ηγέτης των «Ηρώων», των σκληροπυρηνικών οπαδών των ερυθρόλευκων.

Τα συνθήματα που ταρακούνησαν το Ζάγκρεμπ ήταν: «Εμείς είμαστε οι delije της άγριας Σερβίας. Βγείτε από τα σπίτια, χαιρετίστε τη σέρβικη φυλή. Από το Κόσσοβο μέχρι το Κνιν, οι Σέρβοι μαζί, ενωμένοι. Σέρβε Σλόμπο η Σερβία είναι στο πλευρό σου». «Ηρθαμε για να σκοτώσουμε τον Τούτσμαν» και «Η Κροατία ανήκει στη Γιουγκοσλαβία».

Οι εθνικιστές με αυτά τα συνθήματα κατάφεραν να πετύχουν το σκοπό τους, και τα επεισόδια είχαν ήδη αρχίσει στην πόλη, πολλές ώρες πριν από τη σέντρα, ενώ μεταφέρθηκαν και στο γήπεδο Μαξιμίρ. Η αστυνομία έβλεπε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επενέβαινε. Το ξύλο στις εξέδρες ήταν τρομακτικό, με τους παίκτες να φωνάζουν στους αστυνομικούς «Ξυπνήστε, τι κάνετε; Υπάρχει αστυνομία»;

Έπειτα, με τη σειρά τους, οι ποδοσφαιριστές έτρεξαν για να κρυφτούν στα αποδυτήρια. Όλοι εκτός από έναν που έμεινε στο χορτάρι. Αυτός ήταν ο 22χρονος τότε Μπόμπαν, ο οποίος απογειώθηκε και έπεσε με κλωτσιά και γονατιά πάνω σε έναν αστυνομικό, που είχε πιάσει έναν Κροάτη οπαδό και τον ξάπλωσε στο χορτάρι. Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπόμπαν ήταν πλέον ο εθνικός ήρωας της Κροατίας, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν αρκετό να του στοιχήσει τον εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.

Ο απολογισμός της όλης ιστορίας; 60 οπαδοί είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Ωστόσο, το σκηνικό του Μάξιμιρ ήταν η αρχή για τον αιματοβαμμένο εμφύλιο που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Στο «καταραμένο Μαξιμίρ», υπάρχει επιγραφή που αναφέρει: «Για τους οπαδούς, οι οποίοι άρχισαν τον πόλεμο με τη Σερβία, σε αυτό το μέρος, στις 13 Μαΐου του 1990»…