Επερχόμενες αλλαγές FIFA; Τι είδαμε στον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου με νέους κανονισμούς

199
Το Διεθνές τουρνουά Future of Football Cup Κ19, μεταξύ Αϊντχόφεν, Άλκμααρ, Λειψίας και Μπριζ, στο οποίο το future πιθανότατα δεν αφορά σε παίκτες, αλλά στο ίδιο το ποδόσφαιρο, αφού διεξήχθη με 5 σημαντικές αλλαγές κανονισμών. Πώς ήταν ένας αγώνας με 30λεπτα ημίχρονα, αντίστροφη χρονομέτρηση και διακοπή χρόνου, απεριόριστες αλλαγές και 5λεπτες αποβολές;

Το εν λόγω τουρνουά προκάλεσε τεράστιες συζητήσεις, όταν πρώτη η Mundo Deportivo, αποκάλυψε ότι θα λειτουργήσει ως test-event για ορισμένες κοσμοϊστορικές αλλαγές κανονισμών που δοκιμάζει η FIFA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία απάντησε με τη σειρά της με επίσημη ανακοίνωση ότι δεν προβάρει δοκιμές κανονισμών ποδοσφαίρου, και διέψευσε ότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο με αυτές τις δοκιμές, αφού το τουρνουά αυτό δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα της, ωστόσο η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση… καθώς μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό να μην έχει ιδέα τι συμβαίνει, πόσο μάλλον να μην έχει παρακολουθήσει τι συνέβη στο συγκεκριμένο τουρνουά, για να βγάλει τα συμπεράσματά της.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι στόχος των ανθρώπων της FIFA είναι να εξελίξουν το ποδόσφαιρο, έτσι ώστε αυτό να γίνει πιο γρήγορο, πιο επιθετικό και πιο ελκυστικό ως προϊόν. Ο Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ είχε δηλώσει στο περιθώριο της δημιουργίας της European Super League ότι η νέα γενιά αδυνατεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Το εν λόγω πλάνο του μπορεί να μην προχώρησε, όμως η FIFA που φέρεται να το υποστήριξε παρασκηνιακά, πιθανότατα να ασπάζεται τις ίδιες αντιλήψεις…

Το Future of Football Cup διεξήχθη λοιπόν κανονικά, με νέους κανονσμούς, αλλά όχι υπό την αιγίδα της FIFA, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Το Athletic παρακολούθησε μέσω του player στο ESPN την αναμέτρηση της Άλκμααρ με τη Λειψία, η οποία έληξε με 6-0 υπέρ των Ολλανδών, και έβγαλε ορισμένα συμπεράσματα για το… μέλλον του ποδοσφαίρου που φαίνεται ότι πλέον θα έχει διάρκεια 79 λεπτά! Οι διοργανωτές εφάρμοσαν 5 σημαντικότατες αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι ένα μείγμα κανονισμών του ποδοσφαίρου σάλας, μπάσκετ και χάντμπολ, και που φυσικά επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό τη ροή του αγώνα.

Ουσιαστικά, στον αγώνα έγινε χρήση αντίστροφης χρονομέτρησης, με κάθε ημίχρονο να διαρκεί 30 λεπτά και ο χρόνος σταματά με κάθε διακοπή. Κάθε παίκτης που δεχόταν κίτρινη κάρτα, έβγαινε εκτός αγώνα για 5 λεπτά. Οι προπονητές είχαν δικαίωμα για απεριόριστες αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα. Τα πλάγια εκτελούνταν με το πόδι, και οι στημένες φάσεις μπορούσαν να εκτελεστούν χωρίς πάσα ή σουτ, αλλά με τον εκτελεστή να ντριμπλάρει ή να αγγίζει την μπάλα. Τρελό; Και όμως ήταν μια πραγματικότητα, που δεν είμαστε σίγουροι αν θα αγγίξει κάπως σε μελλοντικό χρόνο το ποδόσφαιρο που ξέρουμε!

Στον αγώνα αυτό το 1ο ημίχρονο διήρκεσε μόλις 38 λεπτά και κατά συνέπεια μόνο 8 λεπτά δεν παίχτηκε αγώνας. Το 2ο ημίχρονο διήρκεσε 48:32 και με 30 λεπτά καθαρό χρόνο, η εικόνα θύμισε ημίχρονο με τους ισχύοντες κανονισμούς. Συνολικά, σε περίπου 79 λεπτά υπήρξε 60 λεπτά καθαρός χρόνος μπάλας, όταν στο σημερινό ποδόσφαιρο τα 60 λεπτά καθαρού αγώνα αντιστοιχούν σε 90λεπτο. Σημαντική συμβολή στον αγώνα διαδραμάτισαν πάντως οι 5λεπτες αποβολές των παικτών που δέχονταν για πρώτη φορά κίτρινη κάρτα! Η Λειψία μάλιστα δέχθηκε 2 γκολ όταν έμεινε για πρώτη φορά με 10 παίκτες και έπειτα δέχθηκε άλλο 1 τέρμα, όταν ο δεύτερος παίκτης που αποβλήθηκε για 5 λεπτά επέστρεφε στον αγωνιστικό χώρο από την τιμωρία του. «Ίσως είναι υπερβολικά τιμωρητικό», χαρακτήρισε το μέτρο ο Άλεξ Στιούαρτ που επιμελήθηκε το κείμενο του Athletic.

Επιπλέον, αρκετή αμφισβήτηση για τη χρησιμότητά του γνώρισε το μέτρο για τις απεριόριστες αλλαγές. Ο εν λόγω δημοσιογράφος της Athletic παρουσιάστηκε κάπως σκεπτικός για τις συνεχείς διακοπές της ροής του αγώνα. «Χωρίς γραφικά και ονόματα στις φανέλες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθείς τις αλλαγές. Είναι ένα στοιχείο στο οποίο οι φίλαθλοι θα χρειαστούν κατεύθυνση, ειδάλλως η προσφορά των παικτών που μπαίνουν στο γήπεδο θα χαθεί λόγω μπερδέματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά για τα πλάγια που εκτελούνται με το πόδι, ο συντάκτης του κειμένου υπενθυμίζει όσα υποστηρίζει ο Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA πλέον. Ο αναμορφωτής της Άρσεναλ έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι τα πλάγια θα πρέπει να ευνοούν την ομάδα που τα κερδίζει, κάτι που δεν συμβαίνει επειδή χάνει έναν παίκτη, τον εκτελεστή. Τόσο η εκτέλεση πλαγίου με το πόδι, όσο και η εκτέλεση των στημένων φάσεων χωρίς πάσα ή σουτ, αλλά με τρέξιμο του εκτελεστή, φαίνεται πως ευνοούν την ομάδα που τα έχει κερδίσει, αν θέλει να παίξει επιθετικά. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι προπονητές είχαν ελάχιστο χρόνο να σχεδιάσουν επιθέσεις με τα νέα δεδομένα, και ίσως γι’ αυτό να μην κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Συμπερασματικά, το τουρνουά παρουσίασε αγώνες πιο γρήγορους, πιο σύντομους και πιο δυναμικούς, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει μετρήσιμο τι προσέφερε κάθε αλλαγή. Αν για παράδειγμα η αντίστροφη μέτρηση επηρέασε (και πόσο) τους παίκτες που ασυναίσθητα έκαναν πιο γρήγορες επιθέσεις βλέποντας τα δευτερόλεπτα να κυλούν και το παιχνίδι να οδεύει προς τη λήξη. Για την ώρα, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο οι δοκιμές έδειξαν ένα δρόμο που παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ποδόσφαιρο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Αυτό το δεδομένο ας το κρατήσουμε, καθώς γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά (ειδικότερα οι Ομοσπονδίες) ότι οι πολλές και ριζικές αλλαγές δεν αρέσουν στους περισσότερους φιλάθλους και οπαδούς του αθλήματος (για τους αθλητές δεν παίρνουμε θέση).