09/08/1942: Ο «Αγώνας του Θανάτου»

280
Σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου του 1942 πραγματοποιήθηκε ο «Αγώνας του Θανάτου» που είχε γίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα, ανάμεσα στην ουκρανική ομάδα FC Start και τη γερμανική Flakelf.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια τραγική ιστορία συνδέθηκε με τους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου. Το καλοκαίρι του 1942 κι ενώ η Ουκρανία τελούσε υπό ναζιστική κατοχή, οι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό εργάζονταν σε ένα αρτοποιείο του Κιέβου.

Στον ελεύθερο χρόνο τους έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί εντόπισαν τους παίκτες και τους ζήτησαν να δημιουργήσουν μια «Μικτή Κιέβου», ώστε να δίνουν ματς εναντίον μικτών ομάδων των γερμανικών στρατιωτικών μονάδων. Η Μικτή Κιέβου ονομάστηκε Σταρτ και νίκησε επανειλημμένα τις Μικτές των Γερμανών στρατιωτών.

Στις 17 Ιουλίου οι Γερμανοί δημιούργησαν την πιο δυνατή ομάδα που μπορούσαν, αλλά η Σταρτ τη συνέτριψε με 6-0. Ακολούθησε μια ήττα της Σταρτ από μια ομάδα Ούγγρων αιχμαλώτων και τότε οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχε φτάσει η στιγμή να νικήσουν και αυτοί του Ουκρανούς. Κάλεσαν την ακατανίκητη, όπως θεωρείτο, ομάδα της Λουφτβάφε, την Flakelf.

Στον αγώνα, που έγινε στις 6 Αυγούστου, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και αναγγέλθηκε από τις εφημερίδες. Όμως, η Σταρτ συνέτριψε τη γερμανική ομάδα με 5-1 και οι εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα γι’ αυτό. Το ματς αυτό αποκλήθηκε αγώνας του Θανάτου, διότι από τότε οι παίκτες της Σταρτ μπήκαν στο στόχαστρο των ναζί.

Στις 9 Αυγούστου, στον αγώνα της ρεβάνς, και παρά τις απειλές των Γερμανών στα αποδυτήρια, οι Ουκρανοί νίκησαν ξανά κι όταν στις 16 Αυγούστου 1942 συνέτριψαν μια άλλη γερμανική ομάδα, τη Rukh, με 8-0, οι ναζί διέταξαν τη διάλυση της Σταρτ.

Συνέλαβαν και βασάνισαν τους καλύτερους παίκτες και όσους επέζησαν τους έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης KZ Syrez κοντά στο Κίεβο. Εκεί, τον επόμενο Φεβρουάριο, τρεις εκτελέστηκαν στη διάρκεια μιας εξέγερσης.

Διαβάστε εκτενώς το αφιέρωμα: Η ΗΡΩΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΡΤ ΣΤΟΝ «ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»