FK Drina Zvornik-«Gradski Stadion»: Το στολιδάκι του Ζβόρνικ

167
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Gradski Stadion» της Drina Zvornik.

Η FK Drina Zvornik είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του Ζβόρνικ (Zvornik/Зворник). Το Ζβόρνικ βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και συγκεκριμένα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Република Српска/Republika Srpska), η οποία αποτελεί μία από τις 2 πολιτικές οντότητες του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς το πολίτευμα της συγκεκριμένης χώρας είναι Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Επιπροσθέτως, η χώρα περιλαμβάνει διάφορες εθνοτικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τους Σέρβους, τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες. Στο Ζβόρνικ, πλειοψηφία αποτελούν τα άτομα σερβικής καταγωγής. Μάλιστα, η πόλη έχει φυσικά σύνορα με τη Σερβία! Αναφερόμαστε βέβαια στον ποταμό Δρίνο (Дрина/Drina), από τον οποίο βρέχεται το Ζβόρνικ. Το όνομα του ποταμού προέρχεται από τη λατινική του ονομασία, Drinus. Με τη σειρά της, η λέξη Drinus προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Δρείνος! Εξού και το όνομα της ομάδας, Drina. Πηγάζει προφανώς από το όνομα του ομώνυμου ποταμού.

Η Drina Zvornik ιδρύθηκε το 1945, μετά την εκπνοή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πόλη του Ζβόρνικ προυπήρχαν άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα η Zmaj od Noćaja, η Sloga και η Omladinac. Εντούτοις, η Drina Zvornik είναι αυτή που επιβιώνει έως σήμερα. Ο πρώτος επίσημος της αγώνας φημολογείται πως πραγματοποίηθηκε τον Μάιο του 1946 με αντίπαλο την FK Sloboda Tuzla. Κατά την περίοδο της ύπαρξης της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, η ομάδα αγωνίζετο στις μικρότερες κατηγορίες.

Έπειτα, με τη δημιουργία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Drina Zvornik συμμετείχε στα πρωταθλήματα της χώρας και κυρίως στην Πρώτη Κατηγορία της Republika Srpska, στην οποία αγωνίζεται και τη δεδομένη στιγμή. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί μία από τις δύο Δεύτερες Κατηγορίες της χώρας. Η έτερη είναι η Πρώτη Κατηγορία της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Συνεπώς, αποτελούν μαζί το δεύτερο επίπεδο του βοσνιακού ποδοσφαίρου. Η Drina βέβαια έχει αγωνιστεί και στην Premier League της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δηλαδή στο πρώτο επίπεδο του βοσνιακού ποδοσφαίρου! Για να το πετύχει εκ νέου, θα πρέπει να τερματίσει στην πρώτη θέση της Πρώτης Κατηγορίας της Republika Srpska. Όσον αφορά τις σημαντικές διακρίσεις της ομάδος, η Drina κατέκτησε δις το Πρωτάθλημα της Πρώτης Κατηγορίας της Republika Srpska.

Το στάδιο της Drina Zvornik είναι μεν μικρό, αφού η χωρητικότητά του κυμαίνεται γύρω στις 3000 θέσεις, ωστόσο «κερδίζει πόντους» από το φυσικό τοπίο γύρω του, καθώς περιβάλλεται από τις όχθες του ποταμού Drina, αλλά και από την πράσινη βλάστηση και χλωρίδα της περιοχής. Το Gradski Stadion κατασκευάστηκε το 1945, δηλαδή κατά το έτος της ιδρύσεως της ομάδας. Το όνομά του σημαίνει «Στάδιο της πόλης» και σήμερα διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα. Πρόσφατα, είχε τεθεί και συζητηθεί στο Ζβόρνικ το θέμα περί δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου σταδίου για την Drina, στο Ulice, προάστιο του Ζβόρνικ. Αιτίες θεωρούνται η έλλειψη θέσεων στάθμευσης εντός της πόλης του Ζβόρνικ, όπως επίσης και το γεγονός ότι το στάδιο έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν! Ειδικά το δεύτερο, απασχολεί ιδιαίτερα τους φίλους και τα στελέχη της ομάδας.

Πάντως, θα ήταν να κρίμα να καταστραφεί το συγκεκριμένο στάδιο σε μία περιοχή με τόσο μαγευτική θέα, η οποία σίγουρα δίνει άλλη αίγλη στην ομάδα, στους συντελεστές της, καθώς και στους οπαδούς της! Η ανακαίνιση, η επισκευή και η ορθή συντήρηση του σταδίου ίσως να αποτελούν την πιο ορθή επιλογή, όμως σαφέστατα την απόφαση θα τη λάβουν οι αρμόδιοι φορείς. Υπάρχουν σκέψεις ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το Gradski Stadion να μετατραπεί σε πισίνα, χώρο στάθμευσης ή κάτι άλλο. Δεν έχει ακόμη παρθεί η τελική απόφαση για την τύχη του γηπέδου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Gradski Stadion δίνει άλλον «αέρα» και άλλη «πνοή» στην όμορφη πόλη του Ζβόρνικ, όπως και το Ζβόρνικ με τη σειρά του στο Gradski Stadion!