ΑΠΟΕΛ Μορένα Γκντανσκ: Ο «κόκκινος» ΑΠΟΕΛ της Πολωνίας

1712
Οι τεράστιες ευρωπαϊκές επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ, δεν έχουν αφήσει το στίγμα τους μόνο τους Κύπριους φιλάθλους της ομάδας της Λευκωσίας, αλλά η φήμη και το όνομα των «γαλαζοκίτρινων» , ξεπέρασαν προ πολλού την κυπριακή πραγματικότητα. Αποκορύφωμα της κορυφαίας κυπριακής ομάδας, η πρόκριση στους «8» του Champions League, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του «κόκκινου» ΑΠΟΕΛ της Πολωνίας!

Ο σύλλογος «ΑΠΟΕΛ Μορένα Γκντανσκ» ιδρύθηκε από τον Πολωνό Μάριους Σάντζακ, τον αδερφό του και κάποιους φίλους του στις 14 Μαΐου 2012, ένα μήνα περίπου μετά από τον αγώνα των γαλαζοκιτρίνων με την Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», στο πλαίσιο της φάσης των «8» του Champions League. Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος σύλλογος που εμπνέεται και ονομάζεται ΑΠΟΕΛ για χάρη της ομάδας της Λευκωσίας, αφού υπάρχει και στην Ελλάδα ο ΑΠΟΕΛ Ιωαννίνων με το ίδιο έμβλημα της Λευκωσιάτικης ομάδας.

Ο «πολωνικός» ΑΠΟΕΛ άρχισε την πορεία του στην πρώτη κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου φούτσαλ του Γκντανσκ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Εκτός από το όνομα του ΑΠΟΕΛ, επιλέχθηκε και η χρησιμοποίηση του σήματος της ομάδας, με μια σημαντική διαφορά, το μπλε χρώμα στο σήμα του ΑΠΟΕΛ αντικαταστήθηκε από το κόκκινο χρώμα με δύο σταυρούς και ένα στέμμα, σύμβολα τα οποία βρίσκονται στη σημαία του Γκντανσκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε κάποτε ο τότε 21χρονος ιδρυτής της ομάδας, ανέφερε ότι παρακολουθούσαν τον ΑΠΟΕΛ και πριν την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία της σεζόν 2011-2012, αλλά μετά την επιτυχία αυτή των «γαλαζοκιτρίνων», αποφάσισαν οριστικά να ονομάσουν την φουτσαλική ομάδα τους «ΑΠΟΕΛ Μορένα Γκντανσκ» (σ.σ. Μορένα είναι η περιοχή του Γκντανσκ στην οποία ζουν). «Εμπνευστήκαμε από τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θέλαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και θέλαμε τα παιδιά της περιοχής μας να ενδιαφερθούν για το ποδόσφαιρο και να έχουν παράλληλα αρκετές επιτυχίες όπως τον ΑΠΟΕΛ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επιτυχίες πάντως δεν άργησαν να έρθουν για τους Πολωνούς φίλους του ΑΠΟΕΛ, καθώς το 2013 κατέκτησαν τον πρώτο τους τίτλο, το περιφερειακό ερασιτεχνικό κύπελλο της Πομεράνια (σ.σ. η επαρχία στην οποία βρίσκεται το Γκντανσκ). Ο Μάριους μάλιστα παρευρέθηκε και στον φιλικό αγώνα Λέχια Γκντανσκ – ΑΠΟΕΛ τον Ιούνιο του 2015 στην Πολωνία, όπου συνάντησε και συνέλεξε αυτόγραφα από τον τότε προπονητή Ντομίνγκος Πασιένσια και τον τότε τεχνικό διευθυντή, και πρώην θρύλο του ΑΠΟΕΛ, Γκουστάβο Μαντούκα, τον οποίο σχολίασε ότι θαυμάζει.

Η ομάδα είναι ερασιτεχνική, με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να παίζουν για τους εαυτούς τους, και με τον καθένα να συνεισφέρει οικονομικά στον βαθμό που μπορεί. Όνειρό τους είναι να συνεργαστούν με τον ΑΠΟΕΛ, κάτι το οποίο φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ενημερώσεις για τα νέα της ομάδας στο Facebook κλείνουν με τη φράση «Μόνο ΑΠΟΕΛ, Tylko APOEL». Πάντως, ο Μάριους εκτός από φανατικός οπαδός του ΑΠΟΕΛ, είναι και οπαδός της Εθνικής Ελλάδος, την οποία παρακολούθησε και στο Euro 2012 στην Πολωνία.