Σέριφ Τιρασπόλ: Η ονειρική υπέρβαση με ελληνική σφραγίδα της ομάδας της Υπερδνειστερίας

159
Έπειτα από την τεράστια νίκη-έκπληξη με 1-2 της Σέριφ επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» το βράδυ της Τρίτης στις 28/9/2021, η ομάδα της Μολδαβίας ή καλύτερα της Υπερδνειστερίας, βρέθηκε στο προσκήνειο για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρωτίστως, για την ονειρική πορεία που πραγματοποιεί στην παρθενική της συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σε σχέση με το μεγεθός της, κατά δεύτερον στο ελληνικό ενδιαφέρον που προκύπτει λόγω της φοβερής παρουσίας του κέρβερου φύλακα άγγελου τερματοφύλακά της Γιώργου Αθανασιάδη, αλλά και των Στέφανο Ευαγγέλου (στόπερ) και Δημήτρη Κολοβό (επιθετικός), ο οποίος έφυγε ως αποτυχημένος από την Ομόνοια Λευκωσίας και έπειτα από τον Παναθηναϊκό. Τρίτον, για την πολιτική διάσταση που αποκτά το θέμα και που φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία της ομάδας.
Κολοβός και MVP Αθανασιάδης πανηγυρίζουν την τεράστια νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 1-2 μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»
Η συναρπαστική ιστορία της Σέριφ Τιρασπόλ Υπερδνειστερίας, της χώρας που δεν αναγνωρίζεται και δεν διαθέτει πρωτάθλημα

Αν σας μπερδέψαμε με την εισαγωγή και τον τίτλο, τότε καλωσορίσατε στον συναρπαστικό κόσμο της Σέριφ Τιρασπόλ! Αυτό το αφιέρωμα θα ξεκινήσει λίγο ανάποδα για να μπορέσουμε να σας βάλουμε στο κλίμα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Υπερδνειστερία είναι ένα αυτόνομο κρατίδιο εντός της Μολδαβίας, αναγνωρισμένο μεν ως προς την αυτονομία του, αλλά μόνο από τη Μολδαβία, και από άλλες μη αναγνωρισμένες χώρες όπως η Αμπχαζία, και από πουθενά αλλού!

Φυσικά, η Υπερδνειστερία δεν διαθέτει πρωτάθλημα, αλλά συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας, δηλαδή της χώρας από την οποία αποσχίστηκε (!) με ένα ιδιόμορφο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς. Η ιστορία είναι τρελή, αλλά αληθινή! Από εκεί μας έρχεται η ομάδα-έκπληξη του Τσάμπιονς Λιγκ για το 2021, Σέριφ Τιρασπόλ, η μεγαλύτερη ομάδα της Μολδαβίας, ή καλύτερα της Υπερδνειστερίας! Μάλιστα, η Σέριφ συνεχίζει να εδρεύει στην Υπερδενιστερία, η οποία πάντως αναγνωρίζεται από την UEFA, όχι όμως και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ομολογουμένως, είναι άκρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι η FIFA απαριθμεί περισσότερα μέλη από όσα ο ΟΗΕ! Παρόμοια περίπτωση είναι βέβαια και του Κοσσόβου, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από αρκετές χώρες, ενώ μετέχει κανονικά στις διοργανώσεις της UEFA.

Η διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. και ο πόλεμος Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας για ανεξαρτησία της δεύτερης

Πάμε τώρα να εμβαθύνουμε στο ιστορικό background της Υπερδνειστερίας. Με τη διάσπαση της Ε.Σ.Σ.Δ., η Μολδαβία ήταν μια από τις σοβιετικές δημοκρατίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Φυσικά, όχι ολόκληρη η Μολδαβία! Μια περιοχή της χώρας (που έχει μέγεθος περίπου όπως η Λάρνακα της Κύπρου) και ονομάζεται Υπερδνειστερία (που σημαίνει «πέρα από τον ποταμό Δνείστερο») διαφωνούσε έντονα, εξαιτίας του φόβου μιας πιθανής προσάρτησης της Μολδαβίας στη Ρουμανία.

Άλλωστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Μολδαβοί στην εν λόγω περιοχή δεν αποτελούν πλειοψηφία, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλο ποσοστό Ρώσων, αλλά και άλλων εθνικοτήτων (κυρίως Ουκρανών). Οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν λοιπόν την προσάρτησή τους στην Μολδαβία, αφού οι πλείστοι δεν μιλούν καν «μολδαβικά», (όπως ονομάζουν οι ίδιοι τα ρουμανικά) και ήθελαν να παραμείνουν Σοβιετικοί. Κάπως έτσι, η Υπερδνειστερία αποφάσισε το 1990 να αποσχιστεί από τη Μολδαβία, προλαμβάνοντας πιθανή προσάρτησή της στη Ρουμανία (κάτι που δεν έγινε τελικά), με το όνομα Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Η απόσχιση δεν αναγνωρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και με τη διάλυσή της Ε.Σ.Σ.Δ., η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία οδηγήθηκαν σε πολεμική σύρραξη, με αρκετούς Σοβιετικούς στρατιώτες να βοηθούν εθελοντικά, με στόχο την ανεξαρτησία της. Η σύρραξη σταμάτησε το 1992, και ακόμα και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός». Με λίγα λόγια ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει επίσημα. Μάλιστα, σε πρόσφατο δημοψήφισμα, το 97% των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Το παράδοξο; Η περιοχή δεν συνορεύει καν μαζί με τη Ρωσία!

Το λαθρεμπόριο όπλων ανθίζει στην περιοχή κολλημένη πίσω στα Σοβιετικά χρόνια

Πάντως, αν επισκευτεί κανείς την Υπερδνειστερία, μοιάζει να έχει κολλήσει στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, με το σφυροδρέπανο να κυματίζει στη σημαία της, να είναι γεμάτη με παλιά καλά γνήσια σοβιετικά μνημεία, προτομές του Λένιν και δρόμους με ονόματα της περιόδου! Ακόμη, περίπου 40.000 τόνοι οπλισμού και πυρομαχικών του σοβιετικού στρατού έμειναν στη χώρα μετά τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ., και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται… μάνα στο λαθρεμπόριο όπλων, λόγω της χαλαρής αστυνόμευσης των συνόρων της με την Ουκρανία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χώρα είναι αρκετά φτωχή, και η διαφθορά αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της!

Οι ιδρυτές, πρώην μέλη της KGB και η επιχειρηματική αυτοκρατορία του ομίλου Σέριφ

Η Σέριφ (γνωστή στα ρωσικά ως Шериф), είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταιρικός όμιλος που εδρεύει στην Υπερδνειστερία και την πόλη του Τιρασπόλ και κυριαρχεί στα πάντα στην τοπική οικονομία, ελέγχοντας πάνω από το 60% των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και πιο συγκεκριμένα το 1993, από τους Viktor Gushan και Ilya Kazmaly, πρώην μέλη της KGB (ω, ναι!) αρχικά ως εταιρεία security, και εν τέλει γιγαντώθηκε και εδραιώθηκε σχεδόν σε όποιο τομέα μπορεί κανείς να φανταστεί.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις μορφές των κερδοφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ άλλων, την ομώνυμη αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ένα τηλεοπτικό σταθμό, έναν εκδοτικό οίκο, μια κατασκευαστική εταιρεία, μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes-Benz, μια διαφημιστική εταιρεία, έναν εργοστάσιο απόσταξης οινοπνευματωδών ποτών (κονιάκ και κρασιά), δυο εργοστάσια ψωμιού, ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τραπεζικές υπηρεσίες, ιατρικό κέντρο, βαμβακερά υφάσματα και ρούχα, ξενοδοχειακό συγκρότημα, αναπαραγωγή οξύρρυγχου (για χαβιάρι), και πολλά ακόμα (με τις φήμες να λένε ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι και πολύ νόμιμες…). Φυσικά, οι ιδιοκτήτες της Σέριφ δεν σταματούν εδώ, αφού ελέγχουν και την πολιτική της χώρας, μιας και στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2020, το κόμμα που ίδρυσε, υποστηρίζει και χρηματοδοτεί, το Obnovlenie (Ανανέωση), κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών του τοπικού κοινοβουλίου!

Ασφαλώς στο επιχειρηματικό portfolio, υπάρχει και η ποδοσφαιρική ομάδα ΦΚ Σέριφ Τιρασπόλ, η οποία ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1997, με σκοπό την προώθηση της Υπερδνειστερίας, και όχι μόνο… Ουσιαστικά, οι προέδροι της ομάδας, ακολουθώντας το μοντέλο πολλών ιδιοκτητών ομάδων παγκοσμίως, χρησιμοποιούν το κλαμπ ως οχήματα για τα επιχειρηματικά και πολιτικά τους συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται… Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο πρώτος προπονητής της ομάδας, Ahmad Alaskarov, ήταν επίσης και πρόεδρός της ομάδας.

O ετήσιος τζίρος της εταιρείας Σέριφ είναι πάντως υπερδιπλάσιος του κρατικού προϋπολογισμού (!) και σημαντικό μέρος αυτού κατευθύνεται αποκλειστικά στην ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος Μολδαβίας νοικιάζουν τα γήπεδα που χρησιμοποιούν από τους Δήμους, η Σέριφ ανακατασκεύασε πλήρως το ιδιόκτητο δικό της (χωρητικότητας 12.346 θεατών), το οποίο αποτελεί το πιο σύγχρονο κτίσμα της χώρας. Μάλιστα, στο χώρο του γηπέδου κατασκευάζεται και ξενοδοχείο 5 αστέρων. Εδώ επίσης αξίζει να προσθέσουμε και τις προπονητικές εγκαταστάσεις της με 16 γήπεδα προπονήσεων (!), έναντι κόστους 160.000.000 ευρώ (την ώρα που ο μέσος μισθός στην χώρα είναι 200 ευρώ…).

Απόλυτη κυριαρχία στο πρωτάθλημα της χώρας… από την οποία αποσχίστηκε!

Η Σέριφ Τιρασπόλ εντάχθηκε κατευθείαν το 1997 στη Γ’ κατηγορία του μολδαβικού πρωταθλήματος, και από την πρώτη της σεζόν κέρδισε την άνοδο, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 14 βαθμούς διαφορά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Σέριφ εκτός από το ότι ανέβηκε αμέσως από τη Γ’ εθνική στην Α’ κατηγορία μέσα σε δυο χρόνια, κατέκτησε μόλις το 1999 το πρώτο της κύπελλο! Από το 2001 και μετά κατέκτησε 10 σερί πρωταθλήματα στη χώρα (μετρά 19 συνολικά), ενώ έκανε και 3 φορές το νταμπλ. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα για το μέγεθος της κυριαρχίας της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει χάσει το πρωτάθλημα της Μολδαβίας μόλις δυο φορές!

Αν μπούμε δε στη διαδικασία των συγκρίσεων στη Μολδαβία, οι υπόλοιπες ομάδες δεν διαθέτουν καν ιδιόκτητα γήπεδα, και τα πλείστα που ανήκουν στους Δήμους είναι απαρχαιωμένα. Ακόμα, οι παίκτες της Σερίφ αμείβονται μέχρι και με 20.000 ευρώ το μήνα, ενώ σε αντιδιαστολή, οι παίκτες των υπολοίπων ομάδων λαμβάνουν κάτω από 1000 ευρώ, και αυτά πολλές φορές με καθυστερημένες δόσεις! Εύλογα, με τέτοια οικονομική ευχέρεια, η Σέριφ παίζει χωρίς αντίπαλο. Κατάφερε να προκριθεί 4 φορές σε ομίλους Europa League, για τα εισόδια όμως στο κορυφαίο επίπεδο χρειάστηκε πριν δυο χρόνια η εγχώρια Ομοσπονδία να ελαχιστοποιήσει το όριο των γηγενών ποδοσφαιριστών, απελευθερώνοντας έτσι την χρήση ξένων. Ουσιαστικά, η Σέριφ σε σχέση με πέρσι που είχε 11 Μολδαβούς ποδοσφαιριστές, πλέον διαθέτει μόνο 5, ενώ έχει 16 ξένους!

Η ξέφρενη και ονειρική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ 2021

Ο αποκλεισμός του Ερυθρού Αστέρα από τη Σέριφ (1-0, 1-1), ήταν η πρώτη σοβαρή ένδειξη του τι θα ακολουθούσε. Έπειτα η Σέριφ προκρίθηκε πανηγυρικά κόντρα σε μια άλλη ιστορική βαλκανική ομάδα (η οποία πέρσι ήταν η τεράστια έκπληξη του θεσμού), της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 3-0 και 0-0. Αυτό ουσιαστικά επικύρωσε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο Τιρασπόλ. Κάπως, έτσι η Σέριφ με αυτές τις υπερβάσεις προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και δεν έμεινε εδώ. Στην πρεμιέρα, έκανε φύλλο και φτερό την Σαχτάρ Ντόνετσκ (2-0) και έριξε κεραυνό στη Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου», στη μεγαλύτερη έκπληξη των τριών δεκαετιών της ύπαρξης του θεσμού κερδίζοντας την με 1-2. Μια Ρεάλ Μαδρίτης που όταν ιδρύθηκε η Σέριφ, είχε ήδη κατακτήσει 6 Τσάμπιονς Λιγκ, και που η αξία του ρόστερ της αγγίζει τα 800.000.000 ευρώ, με αυτήν της Σέριφ να ξεπερνάει οριακά τα 12.000.000.