04/10/1930: Η ιστορία ίδρυσης της ΑΕΛ Λεμεσού

1094

Η 4η Οκτωβρίου είναι μια γιορτινή και σημαδιακή μέρα για το οικοδόμημα της ομάδας της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού. Και αυτό γιατί στις 4 Οκτωβρίου 1930, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των 35 μελών της.

Η συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, Saint George, πήρε την οριστική απόφαση για την ίδρυση του νέου αθλητικού σωματείου δίνοντας και την ονομασία “Αθλητική Ένωση Λεμεσού” και διόρισε προσωρινή επιτροπή με την εντολή να βρει οίκημα για αυτό το νέο σωματείο, να φροντίσει για τη σύνταξη του καταστατικού και για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ενέκρινε το καταστατικό και να προχωρήσει στην εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με το οίκημα, βρέθηκε για στέγαση του σωματείου το ισόγειο της διώροφης κατοικίας του γιατρού Θεοδώρου Φράγκου, που βρισκόταν στο παραλιακό δρόμο μεταξύ του Γ.Σ.Ο και του Δημόσιου κήπου. Όταν ετοιμάστηκε το καταστατικό, του οποίου την σύνταξη είχαν αναλάβει οι νομικοί Κρίτων Τορναρίτης και Γιάγκος Λιμνατιτης, στις 30 Νοεμβρίου 1930 πραγματοποιήθηκε, η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών, στην οποία παρευρέθηκαν γύρω στα 35 μέλη, η οποία αφού έγκρινε το καταστατικό, εξέλεξε σύμφωνα με σχετικό άρθρο το πρώτο επταμελές Διοικητικό συμβούλιο. Έτσι επισημοποιήθηκε και επίσημα η ίδρυση της ΑΕΛ.

Το νέο εκλεγέν συμβούλιο αποτελούσαν οι Σταύρος Πιττας ως Γραμματέας, Νίκος Σολωμονίδης ως ταμείας, Θεοδώσης Κωνσταντινίδης ως κοσμήτορας και Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιάγκος Αραούζος, Λεύκιος Ζήνων και Γιάννης Παρέας ως σύμβουλοι.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο συμβούλιο, ρίχνεται αμέσως αμέσως στη δουλεία. Αναπτύσσετε μια έντονη αθλητική δραστηριότητα με στόχο την καλλιέργεια και επέκταση του αθλητισμού γενικά, σύμφωνα με ένα από τους βασικούς σκοπούς του καταστατικού και καταρτίζονται οι πρώτες ομάδες του ποδοσφαίρου, του χόκεϊ, της πετόσφαιρας και της υδατόσφαιρας που ήταν τα ομαδικά αθλήματα της εποχής του ’30.

Για τον καταρτισμό των ομάδων δεν χρειάστηκε να καταβληθεί και μεγάλη προσπάθεια, γιατί το υλικό ήταν σχεδόν έτοιμο. Σε αυτές τις ομάδες τη μεγαλύτερη σε αριθμό συμμέτοχη είχαν νεαροί μαθητές, 15 μέχρι 18 χρονών του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού.

Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης “Πικής” Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).

Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930 και η πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1) την κατέχει ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, ο αείμνηστος Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας.

«Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί».

Η ΑΕΛ μέχρι στιγμής, έχει κατακτήσει πάμπολλους τίτλους σε όλα τα αθλήματα, στα οποία έχει τμήματα. Συγκεκριμένα, στο ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 17 τίτλους. Έξι πρωταθλήματα, επτά κύπελλα Κύπρου, αλλά και τέσσερις ασπίδες της ΚΟΠ.

Εμείς ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στην ΑΕΛ με… γιορτινές στιγμές από κατακτήσεις τίτλων, αλλά και ιστορικές στιγμές!