Ανόρθωση: Όταν άνοιξε τις πύλες του το «Αντώνης Παπαδόπουλος»

1081

Η Ανόρθωση Αμμοχώστου ήταν από τις ομάδες που τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πέρασε πολύ δύσκολα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα, ήταν οι συνεχείς περιπλανήσεις και αλλαγές έδρας, γεγονός που στερούσε πολλές φορές από τον κόσμο της, την ευκαιρία να την παρακολουθήσει από κοντά. Στις 12 Οκτωβρίου 1986, ήρθε η ιστορική στιγμή για την Ανόρθωση. Ήταν η μέρα που άνοιγε τις πύλες του το δικό της γήπεδο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1974 και έπειτα, η Ανόρθωση αγωνίστηκε ως γηπεδούχος σε δεκάδες γήπεδα, μεταξύ των οποίων το Δημοτικό Στάδιο Αραδίππου, το Δασάκι της Άχνας, το Τσίρειο στη Λεμεσό, το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου και το ΓΣΖ στη Λάρνακα.

Οι πρώτες σκέψεις για ιδιόκτητο γήπεδο

Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα. Λίγο η θέληση για επαναφορά της Ανόρθωσης στην κορυφή της Κύπρου και λίγο η αγάπη του κόσμου της ομάδας που προσφερε από τον οβολό του και τους κόπους του για να έχει η ομάδα το δικό της Ανορθωσιάτικο γήπεδο, απέφερε καρπούς το 1986, με την κατασκευή του πρώτου ιδιόκτητου γηπέδου στην Κύπρο.

Οι πρώτες σκέψεις για μόνιμο χώρο στέγασης που θα αγωνίζεται η ομάδα, γεννήθηκαν το 1981. Οι πρώτες αιτήσεις για παραχώρηση γης απορρίφθηκαν, οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα, με πρωτοστάτες τον τότε πρόεδρο Στέλιο Φρεναρίτη και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Φίλιππο Φιλίππου, εντοπίστηκε η τοποθεσία στο συνοικισμό Κόκκινες στη Λάρνακα, περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το στάδιο “Αντώνης Παπαδόπουλος”.

Τα πρώτα προβλήματα μέχρι την αποπεράτωση του έργου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την εισβολή, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου στην Αμμόχωστο. Ο Σύλλογος είχε προβεί σε όλες τις νόμιμες διεργασίες για ανέγερση σταδίου σε μια έκταση περί των σαράντα στρεμμάτων στην Δερύνεια. Το όλο σχέδιο είχε εγκριθεί και από το Κτηματολόγιο, όμως η τουρκική εισβολή, ματαίωσε τα σχέδια των ανθρώπων της Ανόρθωσης.

Το “Αντώνης Παπαδόπουλος”, αρχικά είχε κτιστεί για να καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας μόνο για προπονήσεις. Τα σωματεία της Λάρνακας, είχαν εκφράσει παράπονα και ενστάσεις ως προς την ανάγερση ενός ακόμη γηπέδου στην πόλη, γεγονός που στέρησε την ευκαιρία από την Ανόρθωση, να χρησιμοποιεί το στάδιο για επίσημουυς αγώνες.

Οι χώροι του σταδίου και το “Ελληνοκύπριε αυτό μην το ξεχνάς”

Στις 7 Νοεμβρίου του 1982, δίδεται και επίσημα η ονομασία “Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος”, μετά από εισήγηση του παλαιού ποδοσφαιριστή της ομάδας, Πάμπου Χαραλάμπους, η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από το ΔΣ του Συλλόγου. Το 1986 με πρωτοβουλία του Στέλιου Φρεναρίτη και αρκετών μελών της ομάδας, ξεκινούν οι διεργασίες για μετατροπή των προπονητικών εγκαταστάσεων, σε επίσημο στάδιο που θα χρησιμοποιούνταν ως προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης στη Λάρνακα.

Το αίτημα εγκρίνεται και ξεκινούν άμεσα τα βελτιωτικά έργα. Στις 16 Ιουλίου 1986, γίνεται η χορτοφύτευση, ενώ στις 25 Ιουλίου, ολοκληρώνεται το περιτοίχισμα. Για την ανέγερση των κερκίδων και την ολοκλήρωση των έργων, χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα, υλικά και αυτοκίνητα οπαδών της Ανόρθωσης. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής και συγκινητική.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1986, με επίσημη ανακοίνωση του ο Σύλλογος ενημέρωνει για την αποπεράτωση των έργων και ολοκλήρωση του Σταδίου “Αντώνης Παπαδόπουλος”. Στην αρχική του μορφή το γήπεδο ήταν χωρητικότητας μόνο 2500 θέσεων και διέθετε δύο ξύλινες κερκίδες στη Δυτική πλευρά – μεταλλικές κατασκευές με ξύλινα καθίσματα, στο ενδιάμεσο των οποίων υπήρχε ο χώρος των επισήμων.

Στη βόρεια πλευρά ανεγέρθηκε τσιμεντένια κερκίδα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Στα ανατολικά κτίστηκαν τα αποδυτήρια, ενώ μεταφέρθηκαν ξύλινες κερκίδες από το Δασάκι της Άχνας καθώς ήταν ιδιοκτησία της Ανόρθωσης. Σήμα κατατεθέν στην Ανατολική πλευρά, η ταμπέλα με το σήμα της πληγωμένης Κύπρου και την επιγραφή “Ελληνοκύπριε αυτό μην το ξεχνάς”.

Πρωτοποριακή ήταν και η διάθεση 200 θέσεων διαρκείας, τα οποία διατίθονταν στην τιμή των 200 λιρών και είχαν διάρκεια πέντε χρόνων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν και τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Ταυτοχρόνως άρχισαν έργα για ανέγερση βοηθητικών γηπέδων και βελτίωσης του χώρου περιμετρικά του γηπέδου.

Ο πρώτος της αγώνας στην έδρα της και η χρονιά του 1986-1987

Η 12η Οκτωβρίου 1986, ήταν ημέρα ορόσημο για την Ανόρθωση. Το στολίδι της Κύπρου για τα δεδομένα της εποχής, είχε ολοκληρωθεί. Για πρώτη φορά, μετά την προσφυγιά, η Ανόρθωση είχε το δικό της γήπεδο, την δική της έδρα.

Η Ανόρθωση αντιμετώπιζε τον Ερμή Αραδίππου για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Χωρίς τον φυσικό ηγέτη και δεινό σκόρερ Φοίβο Βραχίμη, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση λίγους μήνες νωρίτερα, ο αγώνας διεξάγεται σε κλίμα συγκίνησης. Η Ανόρθωση συντρίβει τον αντίπαλο της με το επιβλητικό 5-0.

Σκόρερ της ομάδας ήταν οι Ανδρέου (13′), Λίσιανιν (43′), Φώτη (46′), Γιόκας (61′ αυτογκολ) και Σκάγιας (70′). Για την ιστορία ο απολογισμός της Ανόρθωσης στο “Παπαδόπουλος” εκείνη την σεζόν ήταν 6 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες. Τερμάτισε στην 8η θέση με 33 βαθμούς.