Μπουτάν-«Changlimithang Stadium»: Το ιδιαίτερο και πολυχρηστικό γήπεδο της Τιμπού

127

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Changlimithang Stadium» της Εθνικής Μπουτάν.

Το Στάδιο Changlimithang βρίσκεται στο Μπουτάν και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα και συγχρόνως μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στην Τιμπού. Αποτελεί το Εθνικό Στάδιο του κράτους του Μπουτάν, καθώς εκεί αγωνίζεται και η Εθνική Ομάδα της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί την έδρα αρκετών ομάδων της πρωτεύουσας, μερικών ομάδων νέων, όπως επίσης και της Εθνικής Γυναικών του Μπουτάν. Την ίδια ώρα, φιλοξενεί μερικές φορές ακόμα και αγώνες των μικρότερων κατηγοριών, είτε ανδρικών, είτε γυναικείων ομάδες, ενώ κάποτε μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα το Jigme Dorji Wangchuk Memorial Gold Cup.

Στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν πραγματοποιούνται μόνο ποδοσφαιρικοί αγώνες. Πέραν ετούτων, στο Changlimithang Stadium διεξάγονται Εθνικοί Αγώνες Τοξοβολίες, ενώ συνάμα διέθετε εγκαταστάσεις για τοιχοσφαίριση (squash) και καλαθοσφαίριση. Πλέον, έπειτα από μία εκ των ανακαινίσεων (2008), διαθέτει εγκαταστάσεις αντισφάιρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, μπιλιάρδου και σκοποβολής, ενώ κατασκευάστηκαν κάποιες εγκαταστάσεις για τη διευκόλυνση των αθλητών, όπως αποδυτήρια, ντους κτλ.

Αγώνες τοξοβολίας στο στάδιο Changlimithang

Το Στάδιο Changlimithang είναι κατασκευασμένο στον χώρο που συνέβη μια καίρια μάχη για την ιστορία του Μπουτάν, η οποία οδήγησε στην ενοποίηση της χώρας και στη στέψη του πρώτου Druk Gyalpo, όπως ονομάζεται τοιουτοτρόπως ο επικεφαλής του κράτους του Μπουτάν. Προηγήθηκαν εμφύλιοι πόλεμοι και εξεγέρσεις… Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1974, πριν τη στέψη του τέταρτου Druk Gyaplo και ανακαινίστηκε πριν τη στέψη του πέμπτου Druk Gyaplo, καθώς και πριν την επέτειο των εκατό χρόνων από την ενοποίηση της χώρας. Από το 2009, το γήπεδο διαθέτει προβολείς, και από το 2012, διαθέτει επίσης αειθαλή τεχνητό χλοοτάπητα. Σήμερα, το γήπεδο έχει χωρητικότητα 45,000 θέσεων.

Αγώνας ποδοσφαίρου στο στάδιο Changlimithang