Προπονητής εστί παιδαγωγός

192

Ο προπονητής, είναι το Α και το Ω στην ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή. Από την στιγμή που μπαίνει το παιδί στο γήπεδο, ο προπονητής είναι υπεύθυνος για να του μεταφέρει γνώσεις, να βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει την τεχνική του κατάρτιση στο ποδόσφαιρο, μέχρι την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και του χαρακτήρα του.

Ο προπονητής πρέπει να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Πρέπει να είναι παιδαγωγός πάνω από όλα, αφού έχει σκοπό να δώσει τις βάσεις για να αναπτυχθούν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ σας, πόσοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές υπάρχουν στον πλάνητη; Υπάρχουν 250 εκατομμύρια ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων το 99.8% είναι ερασιτέχνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA. Άρα, πραγματικός σκοπός του προπονητή, πρέπει να είναι να φέρει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται κοντά στο άθλημα, και να τα κάνει να το αγαπήσουν, ώστε να μείνουν μια ζωή δίπλα στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

Να είναι σημείο αναφοράς για αυτά, να τους δώσει αυτοπεποίθηση, να αναπτύξει το ομαδικό πνεύμα. Ο προπονητής πρέπει να αποφύγει ρητά την επιθετική συμπεριφορά στην προπόνηση. Απαγορεύεται να συμπεριφέρεται στα παιδιά σαν ενήλικες, και πρέπει να θυμάται πάντα ότι τα παιδιά είναι εκεί μόνο για να παίξουν, δεν τα ενδιαφέρει κοντά στο άθλημα ούτε η νίκη, ούτε το γκολ. Ο προπονητής μέσα στο γήπεδο πρέπει να αφήσει τα παιδιά να σκεφτούν, και να κάνουν μόνοι τους αυτό που θέλουν με την μπάλα, να βρουν μόνα τους λύσεις, ώστε να οξύνει την κριτική τους σκέψη και να δημιουργήσει ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους ή σκεπτόμενους ποδοσφαιριστές.

“Το ποδόσφαιρο για τα παιδιά πρέπει να είναι διασκέδαση, αλλιώς δεν έχει νόημα” – Γιόχαν Κρόιφ

Του Μάριου Προδρόμου
Associate of the American Psychological Association
Mentoring and Mental Coaching by Marios Metratonivvi Prodromou