Νόβακ Τζόκοβιτς: Το «παιδί του πολέμου» που έγινε ο «βασιλιάς» του τέννις

154

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αδιαμφησβήτητα αποτελεί τον κορυφαίο αντισφαιριστή στον κόσμο. Οι διακρίσεις του και οι 20 τίτλοι Grand Slam μαρτυρούν ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές του τέννις. Το Goleador.org εξιστορεί ανάμεσα σε άλλα, την προσωπική ιστορία του «Νόλε», το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στη Σερβία, την δύναμη που αντλεί από την Ορθοδοξία, αλλά και τις… ακραίες θεωρίες συνομωσίας που πιστεύει και τον καθοδηγούν στη ζωή, μέχρι το πολυσυζητημένο σίριαλ με την συμμετοχή του στο Αυστραλιανό Όπεν του 2022. Διαβάστε ποιος είναι ο ιδιόρρυθμος, αλλά συνάμα ταπεινός Νόβακ, ο οποίος από «παιδί του πολέμου», έγινε ο «βασιλιάς της αντισφαίρισης».

Το «παιδί του πολέμου» στον μαγικό κόσμο του τέννις

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας, τον Μάιο του 1987. Οι γονείς του ήταν αρκετά εύποροι και ιδιοκτήτες της εταιρείας «Family Sports», η οποία μέχρι τη γέννηση του Νόλε, αριθμούσε τρία εστιατόρια και μια ακαδημία τέννις. Κάπως έτσι, ο Νόλε γνώρισε τον μαγικό κόσμο του τέννις και απέκτησε το μικρόβιο από μωρό. Μάλιστα, ο Νόβακ σε ηλικία μόλις 4 ετών, μυήθηκε στο άθλημα, ενώ όντας ήδη 6 ετών, το ταλέντο του εντοπίστηκε από τη θρύλο του γιουγκοσλαβικού τέννις, Γέλενα Γκένσιτς, η οποία αφοσιώθηκε στην εκπαίδευσή του για τα επόμενα 6 χρόνια.

Έπειτα, η ζωή του Νόλε επρόκειτο να αλλάξει δραματικά, όπως και εκατομμυρίων Σέρβων. Ο πόλεμος έγινε η νέα πραγματικότητα, και οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου έστελναν τον μικρό Νόβακ και την οικογένειά του πολλές ώρες κάθε νύχτας στα καταφύγια. Η προπόνηση συνεχιζόταν σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες μετά από βομβαρδισμό. Το εμπόδιο του πολέμου και της επικρατούσας κατάστασης, μετατράπηκε για τον Νόλε σε ένα μάθημα ζωής. Στα 13 του χρόνια, στάλθηκε στην Ακαδημία του Κροάτη παλαίμαχου τενίστα, Νίκολα Πίλιτς, στο Μόναχο. Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, ο Νόβακ ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Μετά από πολλούς κόπους, προβλήματα και θυσίες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πάτησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης! Έχει κερδίσει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ από έπαθλα, ενώ παράλληλα εισπράττει και πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο από τους χορηγούς του.

Ο ευεργέτης της Σερβίας Νόβακ Τζόκοβιτς και η πίστη στην Ορθοδοξία

Μπορεί ο Νόλε να ζει μακριά από την πατρίδα του, αλλά ποτέ δεν την ξεχνά, αφού φροντίζει πάντα να βοηθά με κάθε τρόπο τους συμπατριώτες του, και να μοιάζει με εθνικό ήρωα. Ο Νόλε μπορεί να ζει στη χλιδή, ωστόσο συνεχίζει να παραμένει ταπεινός και απλός, έχοντας ως παρακαταθήκη το τεράστιο φιλανθρωπικό τού έργο, όσο πιθανότατα κανείς άλλος αθλητής στον κόσμο διαχρονικά.

Τα πάντα απορρέουν από τη βαθιά του πίστη στην Ορθοδοξία και στην αγάπη για την πατρίδα του. «Ο σημαντικότερος τίτλος της ζωής μου, είναι αυτός που έλαβα τον Απρίλιο του 2011. Πήρα το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας από τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νόλε. Το παράσημο αυτό αποτελεί την υψηλότερη διάκριση στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και του αποδόθηκε για τη σημαντική συμβολή του, στην ανακαίνιση εκκλησιών στη Σερβία.

Ο Νόλε χρηματοδοτεί επίσης ένα δωρεάν εστιατόριο για άστεγους και άπορους στη Σερβία, ενώ δημιούργησε το Ίδρυμα Novak Djokovic, το οποίο διευθύνει η σύζυγός του, και το οποίο επικεντρώνεται στα παιδιά. Το 2015, το Ίδρυμα που φέρει την επωνυμία του, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατήρτισε πρόγραμμα πρόσβασης των νεαρών Σέρβων στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Χαιρετίζοντας τη γενναιοδωρία του, η UNICEF τον έχρισε πρέσβη καλής θέλησης στη Σερβία τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς, δώρισε 1.000.000 ευρώ στη Σερβία το 2021, έτσι ώστε να καταφέρει να εξοπλιστεί στη μάχη που έδινε με την πανδημία. Αυτές του οι δράσεις, εξηγούν γιατί ο Τζοκοβιτς αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας στη χώρα του.

Ο γάμος του Νόλε με τον εφηβικό του έρωτα

Το 2005, ο Νόβακ Τζόκοβιτς γνώρισε την γυναίκα του, Γελένα Ρίστιτς στο λύκειο. Τον Σεπτέμβριο του 2013, αρραβωνιάστηκαν και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Στέφαν που γεννήθηκε το 2014 και την Τάρα, που γεννήθηκε το 2017. Γεννημένη το 1987 και η ίδια, η καλλονή που μιλά 17 γλώσσες (!!!), βρίσκεται πάντα στο πλευρό του συζύγου της! Αξίζει να αναφέρουμε ότι η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι φυσικά ο Ερυθρός Αστέρας του οποίου είναι φανατικός οπαδός.

Οι ακραίες θεωρίες συνομωσίας

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, έχει επηρεαστεί από τις προσωπικές ακραίες πεποιθήσεις του πατέρα του για το παραφυσικό, την αμφισβήτηση, τη δύναμη του μυαλού, αλλά και την εμμονή του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Ο πατέρας του, Σρτζαν, του έμαθε πως ό,τι συμβαίνει, έχει ως απώτερο σκοπό να πλήξει τη Σερβία, και ότι ο Νόβακ είναι ο πιο αναγνωρίσιμος πολεμιστής της χώρας του! Αντίστοιχα, η μητέρα του, Ντιάνα, τον έχει πείσει πως είναι ο εκλεκτός του Θεού, και ότι ο σταυρός που του χάρισε τον προστατεύει από κάθε κακό!

Μάλιστα, από το 2020, ο Νόβακ δηλώνει πως είναι αντίθετος με τον εμβολιασμό για τον COVID-19, αλλά και ότι η ενδυνάμωση του μεταβολισμού, ώστε να βρίσκεται κανείς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ήταν για τον ίδιο όπως δήλωσε, ο τρόπος του να αμυνθεί στον κορωνοϊό. Φυσικά, οι δηλώσεις του αυτές δεν προκάλεσαν έκπληξη για τον άνθρωπο που δηλώνει πως πιστεύει στην… τηλεπάθεια και την τηλεκινησία, τάσσεται γενικώς εναντίον των εμβολίων, ενώ είναι υπέρμαχος των εναλλακτικών ολιστικών θεραπειών. Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν ξεκίνησε να προπονείται με τον Ισπανό Πέπε Ίμαζ, έναν επίσης πιστό ακόλουθο των ολιστικών θεραπειών, και ανακάλυψε την δύναμη που του προσφέρει η «αγκαλιά των δέντρων». Μαζί αναζητούσαν αρχαία δέντρα σε όλα τα Βαλκάνια για να τα αγκαλιάσουν και να μεταφέρουν από αυτά πάνω τους την αρχέγονη θετική ενέργεια της γης. Από τότε έγινε μόνιμος θαμώνας των «υπερβαρικών δωματιών», όπου το σώμα του εκτίθεται σε καθαρό οξυγόνο υπό υψηλή πίεση. Σε συζητήσεις με φίλους του στον instagram, ο Νόλε μοιράστηκε ακόμα την ιδέα του ότι μπορεί να εξαγνίσει και να καθαρίσει ακόμα και μολυσμένο νερό, μόνον με την θετική σκέψη και τον διαλογισμό!

Το 2017 μάλιστα, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στον αγκώνα, αρνήθηκε ιατρική παρέμβαση, επειδή πίστευε ότι ο αγκώνας του θα επουλωθεί μόνο με ολιστικές θεραπείες. Τελικά, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση το 2018. Ο ίδιος έχει γράψει στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, με τίτλο «Serve to win», ότι κατάλαβε πως έχει δυσανεξία στη γλουτένη, κρατώντας ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι του, επειδή ένιωσε αδύναμος!

Οι «Συνάξεις των πυραμίδων» και το Andria Tour

Στη συνέχεια, δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή τους στο Adria Tour, μια οργάνωση που πραγματοποιούσε events σε όλα τα Βαλκάνια, που αφορούσαν από πάρτι, μέχρι κλειστά τουρνουά ποδοσφαίρου, στα οποία συμμετείχαν ανεμβολίαστοι με στόχο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να αποδείξουν πως η πανδημία είναι μια απλή ίωση. Σε ένα από αυτά, Νόβακ και Γελένα, λέγεται ότι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Νόλε δεν δίστασε να κυκλοφορήσει την επόμενη μέρα, όντας θετικός και ενώ το γνώριζε, να δει μπόλικο κόσμο και να φωτογραφηθεί μαζί του, να δώσει συνεντεύξεις και να παραστεί σε διάφορα event.

O Tζόκοβιτς έχει επίσης θεαθεί πολλές φορές να συμμετέχει στις νυχτερινές «Συνάξεις των πυραμίδων». Πρόκειται ουσιαστικά για υποστηρικτές θεωριών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι λόφοι γύρω από το Βελιγράδι είναι αρχαίες πυραμίδες που εκπέμπουν δύναμη. Τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του Γελένα, είχαν δεχτεί προειδοποίηση από το Facebook για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα δίκτυα 5G. Είχαν ανεβάσει ένα πόστ, σύμφωνα με τα οποίο υποστηρίζαν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού σχετίζεται με την εξάπλωση του δικτύου 5G!

Το σίριαλ με το Αυστραλιανό Όπεν 2022

Ο Σέρβος τενίστας δεν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open 2022, αφού οι Αρχές της Αυστραλίας απέρριψαν οριστικά τη visa του και τον απέλασαν από τη χώρα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζόκοβιτς και η ομάδα του (προπονητής, φυσιοθεραπευτής κτλ.), έφτασαν στις 5 Ιανουαρίου 2022 στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν της Μελβούρνης, χωρίς να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για τον εμβολιασμό. Ο Σέρβος, βέβαια, είχε πάρει ειδική ιατρική εξαίρεση, για να δώσει το «παρών» στο πρώτο μεγάλο τουρνουά της χρονιάς, αλλά ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε προαναγγείλει την αυστηρή εξέτασή της και τελικά, μετά από σχεδόν 9 ώρες, όπου εξελίχθηκε ένα θρίλερ, απορρίφθηκε η visa του σε πρώτη φάση. Ουσιαστικά, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έγινε έξαλλος με αφορμή την ειδική ιατρική άδεια που χορηγήθηκε στον Τζόκοβιτς από τις αρμόδιες Αρχές, επιτρέποντάς του ουσιαστικά να συμμετέχει ανεμβολίαστος στο Αυστραλιανό Open.

Εν τέλει, ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, κατά την άφιξή του στην Αυστραλία, τέθηκε υπό κράτηση από τις Αρχές της Μελβούρνης, αφού τελικά υπήρχε όντως πρόβλημα με την άδεια εισόδου του. Αρχικά, οι Αρχές δεν του επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει το κινητό του, και κανείς δεν γνωρίζε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ολόκληρο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Σερβία και Αυστραλία! Οι επόμενες μέρες ήταν δραματικές με τον Τζόκοβιτς να κρατείται σε ξενοδοχείο μαζί με άλλους μετανάστες, και η δίκη για να απορριφθεί οριστικά η visa του και να απελαθεί ή όχι, κράτησε βδομάδα με πολλά ευτράπελα να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια. Τελικά, στις 16 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε επίσημα ότι η visa του Νόλε ακυρώνεται και ότι συνεπώς μένει εκτός από το Αυσταλιανό Όπεν. Ο Ιταλός Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης, Ματέο Μπερετίνι, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στο πάνω μέρος του ταμπλό, μετά την αποχώρηση του Νόβακ, καθώς έμεινε ως ο υψηλότερος seeded στο πρώτο quarter του ταμπλό, με τη θέση του Τζόκοβιτς να την παίρνει lucky loser, ο οποίος αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό γύρο.

Επίλογος

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει δυο πρόσωπα σε ένα, καθώς είναι μια πολύ ιδιαίτερη, και συνάμα αντιφατική προσωπικότητα. Απ’ τη μια είναι ο πλούσιος αθλητής που όμως νοιάζεται για τους φτωχούς και κάνει δωρεές. Ένας «αρνητής» του εμβολίου κατά του COVID-19, που όμως δωρίζει εκατομμύρια στη μάχη της πανδημίας στη χώρα του. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πιστεύει ότι θεραπεύεται με την ενέργεια των δέντρων, μιλάει 5 γλώσσες, αλλά όπως φαίνεται σίγουρα δεν καταλαβαίνει αυτή της επιστήμης!