Flat Earth FC: Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος που ξεδιπλώνει την ιδέα της Επίπεδης Γης

209

Η «Mostoles Balompie» είναι ένας μικρός τοπικός σύλλογος στα προάστια της Μαδρίτης που ιδρύθηκε το 1955 και έχει κινηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ισπανίας. Όταν όμως το 2018-2019, κέρδισε την άνοδό της στην Tercera Division (σ.σ.: 4η κατηγορία) και έγινε πλέον επαγγελματική, με απόφαση του προέδρου της, Χάβι Πόβες, ανακοίνωνε την αλλαγή του ονόματός της σε… Flat Earth FC τον Ιούλιο του 2019.

«Είμαστε ένας επαγγελματικός σύλλογος και σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις φωνές μας με το κίνημα των ανθρώπων που αμφισβητούν όσα μάθαμε από μικροί και αναζητούν απαντήσεις. Θα είμαστε η πρώτη ομάδα που δεν θα αντιπροσωπεύει απλά μία γειτονιά, μία πόλη ή μία χώρα, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτά: μία παγκόσμια ιδέα», αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση του συλλόγου.

Από που προκύπτει η ιδέα της Επίπεδης Γης;

Ως γνωστόν, μέχρι η αρχαία ελληνική αστρονομία αρχίσει να ξεδιπλώνει την ιδέα της σφαιρικής Γης, επικρατούσε η αντίληψη ότι αυτή είναι επίπεδη. Η πίστη λοιπόν σε μια Επίπεδη Γη, βρισκόταν στα πρώτα συγγράμματα της ανθρωπότητας, όπως στο «Έπος του Γκιλγκαμές» που αντανακλά την αρχαία αιγυπτιακή και μεσοποταμιακή μυθολογία και σκέψη. Εκεί ο κόσμος παριστανόταν σαν ένας επίπεδος δίσκος που επέπλεε στον ωκεανό και σ’ αυτή την αρχή βασίστηκαν αρχαιοελληνικοί χάρτες, όπως του Αναξίμανδρου και του Εκαταίου του Μιλησίου.

Η Εβραϊκή Βίβλος με τη σειρά της, εξέλιξε την αρχαία κοσμολογία της Μέσης Ανατολής στο έπος «Ενούμα Έλις», το οποίο περιέγραφε μια Επίπεδη Γη με μια στερεή οροφή, περιτριγυρισμένη από νερά από πάνω κι από κάτω. Ενδεικτικό είναι πως ο Θαλής ο Μιλήσιος πίστευε ότι η Γη ήταν ένας επίπεδος δίσκος που επέπλεε σ’ έναν ωκεανό χωρίς όρια. Εντούτοις, τον 6ο αιώνα π.Χ., ο Παρμενίδης και ο Πυθαγόρας άρχισαν να σκέφτονται και να καταλήγουν στην… πιο σφαιρική εκδοχή του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπάρχει ένα νέο κίνημα της Επίπεδης Γης, που σκοπό έχει να πείσει την ανθρωπότητα πως έφτασε ο και καιρός να αναθεωρήσει τις απόψεις της για το σχήμα του πλανήτη μας και γενικότερα όλου του διαπλανητικού συστήματος. Το εν λόγω κίνημα δεν έμεινε μόνο στις αστρονομικές θεωρίες, καθώς πλέον έχει και ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο!

Previous article24/01: Όλα τα αθλητικά γεγονότα που συνέβησαν
Next article25/01: Στον αθλητισμό σαν σήμερα
Η πιο ωραία ντρίμπλα σε δημιουργία και εκτέλεση από τον θρυλικό Ροναλντίνιο. Η τύπισσα είναι χίπισσα… τρελή για τα καλά και χωρίς να πίνει ούτε ένα καφεδάκι! Με μια μπυρίτσα όλη μέρα, παρακολουθεί μανιακά ότι αθλητικό παίζει στην τηλεόραση. Δηλώνει θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και οι ρετρό ιστορίες είναι αυτές που την κάνουν να ζει και να αναπνέει.