Ανόρθωση: Κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος…

329

Η 30η Ιανουαρίου είναι πάντοτε μια ξεχωριστή μέρα για τον κάθε οπαδό της Ανόρθωσης. Η γενέθλια μέρα του συλλόγου έρχεται για να μας υπενθυμίσει τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει μέχρι και σήμερα το αρχαιότερο εν ζωή αθλητικό σωματείο της Κύπρου.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και ιδρύεται στην Αμμόχωστο το «Αναγνωστήριο η Ανόρθωσις» στις 30 Ιανουαρίου 1911. Ο σκοπός του Αναγνωστηρίου ήταν η διαπαιδαγώγηση των μελών αλλά και τον Αμμοχωστιανών γενικότερα, με τα εθνικοχριστιανικά ιδεώδη.

Τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του το αναγνωστήριο απασχολείτο κυρίως με πολιτιστικού τομέα δραστηριότητες, με την Ανόρθωση να διατηρεί φιλαρμονική ορχήστρα και μαντολινάτα. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις αυτών των τμημάτων πήγαιναν κατά κύριο λόγο στους αγώνες που έδινε ο Ελληνισμός. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ταμιευτήριο που δημιουργήθηκε το 1922 για την ανακούφιση των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Πάντα μπροστάρισσα στους αγώνες του ελληνικού Έθνους και πιστή σε ιδανικά και αξίες. Η ανατίναξη του οικήματος στις 08.07.1958 ανάγκασε τον τότε πρόεδρο του σωματείου Αναστάσιο Οικονομίδη να αναφωνήσει στον Άγγλο κατακτητή:

«Πλανάσθε. Το Πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται. Και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της».

Από Αναγνωστήριο σε σύλλογο

Το 1929 είναι μια χρονιά σταθμός για την αθλητική ιστορία της Ανόρθωσης. Αυτή την χρονιά το Αναγνωστήριον μετατρέπεται σε σύλλογο και μετονομάζεται σε «Μουσικό, Φιλολογικό και Φιλαθλητικό Σύλλογο». Ιδρύονται οι πρώτες ομάδες ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, θαλάσσιων αθλημάτων και κλασσικού αθλητισμού και πλέον ο σύλλογος της Αμμοχώστου αρχίζει να πρωταγωνιστεί και στα αθλητικά δρώμενα του τόπου. Εκείνη την περίοδο επίσης καθιερώνεται και σαν έμβλημα το μυθικό πουλί, ο φοίνικας και για χρώματα της ομάδας επιλέγονται το κίτρινο με το μαύρο για να τιμηθεί το Βυζάντιο.

Συμμετοχή στους Εθνικούς αγώνες

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της, σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια στα εθνικά ζητήματα, πολλά από τα μέλη της έτρεχαν για να βοηθήσουν. Κάτι το οποίο δεν άρεσε και πολύ στους Άγγλους αποικιοκράτες και με αφορμή την συμμετοχή μελών της Ανόρθωσης στα «Οκτωβριανά» του 1931, διατάζουν το κλείσιμο του σωματείο, χαρακτηρίζοντας την δράση του ως «ενοχλητική».

Ο απελευθερωτικός αγώνας στης ΕΟΚΑ το 1955-59 δεν μπορούσε να αφήσει σε καμία περίπτωση την Ανόρθωση αμέτοχη. Αρκετά από τα μέλη της εντάχθηκαν άμεσα στην ΕΟΚΑ για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Μερικοί εξ’ αυτών ήταν ο Γρηγόρης Αυξέντιου, Κυριάκος Μάτσης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παύλος Παυλάκης και Παναγιώτης Τουμάζος. Μάλιστα, στην προσπάθεια τους Άγγλοι να αποτρέψουν την Ανόρθωση από την ενεργή της δράση στην ΕΟΚΑ και την απελευθέρωση του νησιού, στις 8 Ιουλίου 1958, προχωρούν στην ανατίναξη του οικήματος στην στη Στοά Χατζημιχαήλ, στην οδό Ερμού.

Διακρίσεις στην προσφυγιά

Τα τραγικά γεγονότα του 1974 ανάγκασαν την Ανόρθωση να ξενιτευτεί και να φύγει από την φυσική της έδρα. Η προσφυγιά αναγκάζει την ομάδα της Αμμοχώστου να μείνει χωρίς έδρα και για αρκετό καιρό γυρνούσε σε διάφορα γήπεδα. Μέχρι το 1986 που θα κατασκευάζει το δικό της ιδιόκτητο γήπεδο, το «Αντώνης Παπαδόπουλος» που σε κάθε παιχνίδι, Ανορθωσιάτες από κάθε γωνία της Κύπρου μαζεύονται εκεί διατηρώντας άσβεστο τον πόθο για επιστροφή πίσω στην βασιλεύουσα.

Το πρώτο πρωτάθλημα στην προσφυγιά έρχεται την σεζόν 1994-95, βάζοντας ένα τέλος στην δίψα 32 ολόκληρων χρόνων και αποδεικνύοντας, ότι όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει μετά την τουρκική εισβολή και τον ξεριζωμό, αλλά επέστρεψε δυνατότερη. Εκτός από τις διακρίσεις που είχε στο εγχώριο πρωτάθλημα, η ομάδα της Αμμοχώστου μεγαλούργησε και στην Ευρώπη. Μια από τις μεγάλές τις επιτυχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν κατάφερε να αποκλείσει την τουρκική Τράνζοσπορ.

Η μεγαλύτερη της επιτυχία όμως στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την είσοδο της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2007-2008. Εκεί που κατάφερε να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να μάθει την ιστορία του τόπου μας και την Αμμόχωστο.

Τι να θυμηθούμε πρώτα; Τον Αντώνη Παπαδόπουλο; Τον Κυριάκο Μάτση; Τον Γρηγόρη Αυξεντίου; Το έπος της Τραπεζούντας; Το πρώτο τρόπαιο στην προσφυγιά; Την συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά ως η πρώτη ομάδα που το κατάφερε;

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗ της ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ!